2010. május 29., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 77. (940.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Árny-oldal
Mozaik
Sport
Szombati színes
Szépségturizmus: fiatalító kúra arannyal

Már megint a japánok, sóhajtottam fel a Huszti járás festői környezetében fekvő Sajánban, mikor a viski Takács Tímea kozmetikus szobájában aranyat pillantottam meg. Nem, javít ki a szépségszalon vezetője, a japánok csak felújították a módszert, melyet Kleopátra egyiptomi királynő is használt legendás szépsége megőrzésére. Még mielőtt a kedves olvasó azt hinné, hogy aranyásó körúton jártam szűkebb pátriánk egyik legszebb természeti vidékén, gyorsan hozzáteszem, véletlenül bukkantam a turisztikai komplexumra. Azt már az intézmény munkatársaitól tudom, hogy a zömében külföldről, illetve az ukrán fővárosból érkező vendégeket a pihenésen kívül az új technológia, az aranyos arcpakolás is vonzza.

– Ez a kezelés csökkenti a ráncokat és eltünteti a barna foltokat – magyarázza a kozmetikus. – Az eljárás lényege: a 24 karátos aranyat vékony rétegben felvisszük az arcra, mint egy hagyományos krémes pakolást. A nemesfém serkenti a sejtek működését, feltölti és kisimítja a ráncokat, eltünteti a bőrhibákat, hidratál. A kezelés ötvözi a legmodernebb nanotechnológiai – az arany molekulamérete nagy, így csak nanorészecskékre bontva juttatható be a bőr sejtjeibe – , valamint már az ókorban is alkalmazott kozmetikai eljárást. Kárpátalján csak itt, Sajánban vesszük igénybe a legújabb technikai eszközöket.

A Kijevből érkezett hölgyhöz lépek, aki épp az aranymaszk alatt pihen. Az érdekel, mit érez.

– Melegséget. Mivel fémről van szó, úgy gondoltam, hideg lesz az érintése. Kellemesen csalódtam, különleges élmény. Az eredmény pedig szinte hihetetlen. A bőröm selymesebb lesz, és szemmel láthatóan éveket fiatalodom. Hogy stílszerű legyek: a kezelés után valóban ragyogok.

S hogy került Kárpátaljára az aranynyal folytatott luxuskezelési eljárás?

– Kijevben szereztem kozmetikusi diplomát – meséli Tímea – majd egy szépségklinikán voltam gyakorlaton. Onnan Budapestre kerültem, ahol elvégeztem egy, erre az eljárásra szakosodó tanfolyamot. Megkapva a licencet, megvásároltuk a szükséges gépeket. Néhány éve már ezzel a módszerrel dolgozom.

Hogy milyen hatással van a nemesfém az arcbőrre, már Kovács Brigitta vegyésztől tudtuk meg. Az egyik gyógyszereket és kozmetikumokat gyártó világcég kárpátaljai kirendeltségének munkatársa szerint az arany régen használatos a gyógyászatban és a szépségiparban. Az aranykolloid oldatot széleskörben alkalmazzák, így többek között a plasztikai sebészetben, és a kozmetikai szerekben.

– Az aranyoldat ugyanis tiszta, adalékanyagtól mentes – magyarázza. – A bőrbe felszívódva megújítja a sejteket, látványos hatást eredményez. Másik erénye az ilyen pakolásnak, hogy serkenti a vérkeringést, jó hatással van a szívre, enyhíti az asztmás tüneteket, javítja az agyműködést stb. Semmilyen mellékhatása sem ismert.

Az olvasót valószínűleg az is érdekli, mennyibe kerül egy ilyen arcpakolás. Nos, egy alkalommal a szépségturistának "csekély" 1400 hrivnyát kell érte leperkálnia, ami körülbelül egy hónapig tartó teljes regenerálódást biztosít. Aztán meg kell ismételni.

Gazdasági válság ide, krízis oda, tény, hogy már Kárpátalján is aranyba foglalhatjuk magunkat. Persze, ha van rá elég hrivnyafedezetünk.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó