2010. május 29., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 77. (940.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Árny-oldal
Mozaik
Sport
Növekvő bűnözési hullám

Vidékünkön az idei év eddig eltelt szakában több mint huszonöt százalékkal, a múlt évi 1601-ről 2014-re nőtt a bűncselekmények száma, mondta el Viktor Ruszin, a megye főrendőre. A kárpátaljai nyomozók megtaláltak és letartóztattak 154 körözött személyt, köztük 7 különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és 27 súlyos bűntény gyanúsítottjait.

A főkapitány kiemelte a nyomozók munkájának hatékonyságát. Eddig 1571, köztük 558 rendkívül súlyos bűntény tetteseit sikerült megtalálni. Elfogták valamennyi emberölés, erőszakos nemi közösülés, zsarolás és fegyveres rablás gyanúsítottjait. A rablások felderítettségi aránya is javult, az országos 75,5 százalékos mutatóval szemben nyomozóink 95,2 százalékos eredményt mutathatnak fel.

S miközben naponta történnek újabb bűncselekmények, a korábbi évekből fennmaradt felderítetlen ügyeken is dolgozniuk kell. A kárpátaljai detektívek e téren sem szégyenkeznek, 181 régebbi esetet göngyölítettek fel. Köztük 2 súlyos testi sértést, 4 autólopást, 1 fegyveres rablást és még 61 más, súlyos esetet.

A rendőr-ezredes szólt az illegális menekültáradat okozta problémákról, a fegyverekkel történt visszaélésekről és a drogok terjedése elleni harcról. Utóbbi témakör különös figyelmet igényel, mert a kábítószerek rohamosan terjednek. Kárpátalja korábbi tranzitszerepe megváltozott, ma már a nemzetközi drogkereskedelem egyik felvevő piacává vált. Az idén 150 esetet derítettek fel. Sikerült felszámolni 11 terjesztőhelyet és négy nemzetközi csempészhálózatot. Ezek mind Magyarországról hoztak be vidékünkre szintetikus kábítószereket.

Sajnálatos módon terjed a drogozás a fiatalok körében. A gyerekek ma már könnyedén hozzájuthatnak az úgynevezett diszkódrogokhoz az általuk látogatott szórakozóhelyeken. A rendőri razziák során 11 alkalommal értek tetten terjesztőket. A drogdílerek már az iskolákban sem számítanak ritkaságnak. Ahol a tanárok figyelnek, többé-kevésbé rend van. Kilenc esetben például ilyen bejelentést követően sikerült elfogni a tanintézménybe bemerészkedett terjesztőket. A rendőrség az idén közel fél tonna tudatmódosító szert foglalt le. Az elfogott bűnözők közül eddig 92 ellenében hozott ítéletet a bíróság.

Ami az illegális menekülteket illeti, a rend őrei 6 csoportot tartóztattak fel. A félszáz migráns Afganisztánból, Pakisztánból, Palesztinából, Szomáliából és Moldovából kelt útra. Eddig 6 személyt utasítottak ki az országból. Az embercsempészek ellen 5 bűnvádi eljárás van folyamatban.

Bár minden évben meghirdetik az önkéntes fegyver-beszolgáltatási akciót, még mindig jelentős illegális arzenál van a lakosság birtokában. Eddig 107 visszaélésre derült fény. Az elkobzott fegyverek között van 794 különféle éleslőszer, 10 lefűrészelt csövű vadászpuska, 12 vontcsövű puska, pisztolyok, revolverek és félszáz szálfegyver.

Még mindig hallat magáról a szervezett bűnözés. Igaz, a kárpátaljai bűnszövetkezetek ma már kifinomult módszerekkel, tisztességes üzleti vállalkozások bőrébe bújva tetszelegnek. Az idén feltárt tíz bűnszövetkezetben elkövetett cselekmény között van például egy pénzügyi visszaélés. Az ügyben három személyt gyanúsítanak azzal, hogy betéttulajdonosokat csaptak be és loptak meg 4,8 millió hrivnya összegben.

A veszélyes, az emberöléstől sem visszarettenő bandák ideje vidékünkön lejárt. Mégis előfordulnak ilyen jellegű bűntények, de azokat az ország más régióiból átruccanó banditák követik el. Ilyen volt nemrégiben az egyik ungvári mobiltelefonokat árusító szaküzlet elleni támadás. A Sváb utcában lévő boltot fényes nappal támadta meg egy hat főből álló társaság. Az elkövetők dorongokkal megverték, leütötték a személyzetet, szétverték a berendezést és 89 ezer hrivnya értékű műszaki cikket zsákmányoltak. A 21 és 50 év közötti bandatagok egyike sem kárpátaljai. Eddig az ország több régiójában követtek el hasonló bűncselekményeket, de csak a kárpátaljai rendőröknek sikerült őket elfogni.

Viktor Ruszin elmondta, javult vidékünkön a közbiztonság. Az utakon azonban még mindig sok az olyan közlekedési baleset, amelyeket el lehetett volna kerülni. Ezek során 33 személy vesztette életét és 198-an sérültek meg. 14 gázoló cserbenhagyta áldozatát, közülük kettő kiléte ismeretlen. A rendőrség 17 721 közlekedési szabálysértőt vont felelősségre, akik közül 1704-en ittasan vezették a járművüket.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó