2010. május 29., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 77. (940.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Árny-oldal
Mozaik
Sport
Hír-Tár
Marad az őszies tavasz

A megyei meteorológiai központ előrejelzése szerint a hétvégén hidegfront vonul át felettünk, hatására megint borongósabbra és csapadékosabbra fordul az idő. Ma még több napsütésre számíthatunk, ugyanakkor felhőszakadás, jégeső sem kizárt. A nappali felmelegedés mérséklődik. A jövő héten egy mediterrán ciklon érkezik térségünkbe, a jelenlegi számítások szerint újabb kiadós esőket és erős-viharos szeleket hozva. A szakemberek szerint csak a jövő hét vége felé várható némi javulás és felmelegedés. Megyénkben az év ezen időszakában 2003-ban mérték a legmelegebbet, 32 fokot. A leghidegebb pedig 1977-ben volt, amikor a nappali átlaghőmérséklet még a két fokot sem érte el.

Közös református költségvetés

A felvidéki Komáromban, története során először tanácskozott a határon túl a Magyar Református Egyház Generális Konventje. A Kárpát-medencei reformátusság legfőbb tanácskozó testülete közös költségvetést és a trianoni békeszerződésről szóló nyilatkozatot fogadott el. Az ülésen felszólalt a felvidéki református egyház szlovák nyelvű püspökhelyettese is. A nyilatkozat kezdő mondata így hangzik: "A hit erejével elhordozni, de nem elfelejteni – a magyarság számára ez a feladat adatott a trianoni békeszerződés kilencvenedik évfordulóján."

Közeleg a diákdöntő

Junius 1-jén rendezik a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság kárpátaljai labdarúgó-döntőjét a beregszászi Barátság-stadionban. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség koordinálásával öt járásban közel 40 közép- és általános iskola csapata mérte össze erejét a selejtezőben. A két korcsoportból 10 alakulat jutott a döntőbe, aminek nem kis tétje van: a nyertes utazhat a magyarországi fináléra.

Rendőrkézen a tolvajok

Két harmincéves fiatalember fosztogatta hónapokon keresztül a Latorca-parti város lakásait. Ami mozdítható és leszerelhető volt, azt mind elvitték. Előbb egy Tavrija típusú személygépkocsi szolgált szállítóeszközül, majd egy kilences Ladára nyergeltek át a tolvajok. A lopott holmik egy részét egyikük garázsában megtalálta a rendőrség, a többi értéktárgyon addigra már sikerült túladniuk.

Rontott az építőipar

A gazdasági válság rányomta bélyegét a megye építővállalatainak ez évi teljesítményére is. Amennyiben az elmúlt év hasonló időszakában az ágazat kilenc és fél millió hrivnya nyereséget termelt, az idén nagyot fordult az irány, melynek eredménye több mint hatmillió hrivnyás veszteség.

Kárpátalja építővállalatainak többsége az év eddig eltelt időszakában gazdaságtalanul működött. Amennyiben 2009 és 2010 első négy hónapjának teljesítményét vetjük össze, 15,4 százalékkal csökkent a nyereséges építkezési vállalkozások száma.

Kovács Irén,

a megyei statisztikai főosztály osztályvezetője

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó