2010. május 29., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 77. (940.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Árny-oldal
Mozaik
Sport
Szempont
Miért mentek tönkre?

Az elmúlt évtizedben megyénkben stratégiai fontosságú óriásvállalatok mentek tönkre, több ezer munkahely szűnt meg, a megmaradt cégekbe pedig csak hálni jár a lélek. Vajon miért?

– Mechanikai üzem, gépgyár, gázközlőműgyár, villanymotorgyár – hogy csak a legnagyobb ungvári gyárakat említsük. – Kárpátalján pedig tucatnál is több nagyüzem ment tönkre az elmúlt két évtizedben. Törvényszerű ez?

– Nem csak a megyénkre, hanem az ország más vidékeire, elsősorban a peremrészekre jellemző a jelenség. Az okok mindenekelőtt az előző kormányok hozzáállásában keresendők. Vezetőink nem akartak kellő figyelmet fordítani a szóban forgó vállalatok életben tartására. Magyarán: ilyen vagy olyan okokra hivatkozva megvonták tőlük az anyagi támogatások nagy részét, nem tartották fontosnak a fenntartásukat. Ennek estek áldozatául a kárpátaljai nagyvállalatok is, hiszen az itt működöttekhez hasonló profilú cégek továbbra is vannak az országban, csak lényegesen közelebb a fővároshoz, ami döntő szempontnak bizonyult.

– A stratégiai fontosság semmire nem kötelezte az államot?

– Csak annyira, hogy kettős játékot játsszon. Teljesen nem akart kivonulni, viszont másnak sem akarta átadni a tulajdonában lévő gyárakat. Ezért döntött a gyáróriások privatizációja mellett, megmaradt résztulajdonosnak, viszont így a termeléshez és a fejlesztésekhez elengedhetetlen kiadások, az adók és az egyéb költségek jelentős része már az új tulajdonosok vállát nyomta, a nyereség elosztásakor pedig tarthatta a markát.

– Akkoriban az állam azt hangoztatta, hogy a privatizációt éppen a költségvetés bővítése érdekében hajtja végre.

– Elszámolták magukat, de mondhatnám, szemfényvesztés volt az egész, mert olyan sehol a világon nem létezik, hogy a só, az arany vagy más ásvány és ritkafém kitermelése veszteséges legyen. Ezt csak a laikusokkal lehet elhitetni, szakemberekkel nem, hiszen meg vannak a kidolgozott technológiák, amiket kötelező betartani. Ha veszteséges a termelés, ott valami nem tiszta, ám erről a közvéleménynek csak sejtései vannak.

N. Sz.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó