2010. május 27., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 75-76. (938-939.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Az Inter ül Európa futballtrónján

Az olasz Inter nyerte meg a labdarúgó Bajnokok Ligája 2009–2010-es kiírását, miután a Bernabeuban megrendezett döntőben 2–0-ra nyert a német Bayern München ellen. A találkozó hőse egyértelműen a két gólt szerző Diego Milito volt, az argentin zseni a 35. és a 70. percben rúgta találatait, s bár a németek mindent megpróbáltak, nem találtak fogást ellenfelükön. A fekete-kékek legutóbb 1965-ben nyerték meg a legrangosabb európai kupasorozatot, hosszú kihagyás után most visszaültek a trónra. Ezzel a 2011–2012-es szezonban is négy olasz csapat indulhat majd a BL-ben.

Az Inter kezdőcsapatának átlagéletkora 30 év és 92 nap volt. Eddig egyetlen gárda volt idősebb a Bajnokok Ligája fináléjában. A Milan 2007-ben 31 év 94 napos átlagéletkorú kezdőegyüttessel vette fel a harcot (sikeresen) a Liverpool ellen.

Lehet szeretni, lehet utálni az Intert és annak deffenzív futballját, azt azonban nem lehet kétségbe vonni, hogy hatékony ez a játékfelfogás. José Mourinho alakulata legutóbb a Barcelona ellen is bebizonyította, nincs rés a pajzson, egyszerűen nem lehet feltörni azt a reteszt. A németek mentek, mentek, de esélyük sem volt. 1965 óta erre az estére vártak az Inter-hívek, a csapat meg tulajdonképpen könnyedén szerezte meg a győzelmet és teljesítette be hívei akaratát.

Az összeszedettebb olasz együttes gólt lőtt, aztán beállt védekezni, majd szerzett még egyet és ennyi. Ilyen egyszerű, miközben a bajorok majd' megszakadtak. Mourinho a végén elpityeregte magát, még vele sem fordult elő az, hogy mindhárom porondon diadalmaskodott. Most ez is megadatott, ez azért nem a véletlen műve. Hogy mi lesz a portugál sorsa, hamarosan kiderül, de szinte biztos, hogy a Real Madridhoz igazol az Interrel mindent elért fenomén. "Nagy szomorúságot érzek a távozásom miatt, de profi pályafutásom során mindig is hideg fejjel próbáltam eldönteni, mi legyen a következő feladatom – nyilatkozta a portugál edző a BL-döntő után. – Megtettem, amit meg kellett, a munkám itt véget ért. A klub történetének része vagyok, az Inter sosem lesz ugyanilyen. Nem akarok túl sokat beszélni, mert a végén még elsírom magam és megváltoztatom a döntésem."

Az Inter története harmadik sikerét érte el a legrangosabb európai kupasorozatban, de egyben az olasz futballnak is nagy szolgálatot tett, ugyanis ezzel biztossá vált, hogy a sorozat 2011/12-es szezonjában az olaszok továbbra is négy csapatot delegálhatnak, míg a németek változatlanul hármat.

José Mourinho, a kék-feketék vezetőedzője a harmadik olyan szakember lett, aki két különböző csapat élén is magasba emelhette a trófeát. A 47 éves tréner 2004-ben a Portóval ért a csúcsra. Korábban Ernst Happel (1970, Feyenoord, 1983, Hamburger SV) és Ottmar Hitzfeld (1997, Borussia Dortmund, 2001, Bayern München) tudott így nyerni.

Louis van Gaalnak is jár a dicséret, hiszen sokkal többet hozott ki csapatából, mint amennyire kalibrálták, hiszen a csoportkörben a kiesés szélén táncolt, akárcsak később az olasz Fiorentina és az angol Manchester United elleni nyolcad-, illetve negyeddöntős párharcban, mégis eljutott a madridi fináléig. A hazai bajnoki és kupasikerek kárpótolhatják őket a mostani kudarcért. A Bayern München története során nyolcadik alkalommal játszott finálét a legrangosabb európai kupasorozatban (BEK, illetve BL), mindössze a Real Madrid (12) és az AC Milan (11) jutott el többször odáig. Louis van Gaal, a bajorok vezetőedzője pedig a negyedik kupadöntőjén vett részt az európai porondon, a holland trénerek közül nála többször – öt alkalommal – csak Johan Cruyff vezette el alakulatát valamely kiírás utolsó párharcáig.

Van Gaal a találkozó után elismerte, hogy a jobbik csapat győzött, ugyanakkor véleménye szerint apró dolgokon múlott a siker, és igazából a két gólt szerző Diego Milito jelentette a különbséget a két fél között.

"Nem voltunk elég jók ahhoz, hogy a saját játékunkat játsszuk. Az Inter az egész meccsen csak reagált, ennek ellenére megérdemelten nyert, mert döntő pillanatokban szerezte a góljait. A játékosaim ma megtanulták, hogy apróságokon múlik a siker. A másik oldalon Milito kihasználta a lehetőségeit, ő jelentette a különbséget a két csapat között" – értékelte a mérkőzést a Bayern München holland vezetőedzője.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó