2010. május 27., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 75-76. (938-939.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Gyerek, otthon a helyed!

Nemrég jelent meg a hír, miszerint Kijev polgármesteri hivatala rendeletben szabályozná, hogy a gyerekek és kiskorúak sötétedés után ne tartózkodhassanak az utcán, az éjszakai szórakozóhelyeken. Többen tudni vélik, mások pedig remélik: hamarosan országossá válik a kijárási tilalom. Az elképzelés már csak azért is aktuális, mert órákon belül beköszönt a vakáció és az utcákon megjelennek az úgynevezett kulcsos gyerekek, a bringákon száguldozó, csoportokba verődő kóborló tinik.

A fővárosi honatyák döntését csak üdvözölni tudom, mivel vallom: egy gyereknek sötétedés után otthon a helye. Hogy ez a mai világban már nem olyan egyértelmű? Nos, ezt a születőben lévő határozat is igazolja. Számomra az a megdöbbentő, hogy míg egy felelősségteljes szülő evidensnek tartja, addig másokat a hatóságoknak hivatalos formában kell erre figyelmeztetniük.

Az, hogy az elképzelés a gyakorlatban hogy valósul meg, egyelőre nem tisztázott. Állítólag aszerint a rend őreinek feladata lesz a rendelkezés betartásának biztosítása. Arról azonban nem szólnak a hírek, hogy elő kell-e állítaniuk a kijárási tilalmat megszegőket, vagy egyszerűen csak haza kell fuvarozni, esetleg elég, ha felveszik az adataikat, és menjenek Isten hírével, majd másnap jelzik a iskola, a család felé. Ebben az esetben sok álnéven történő bemutatkozásra lehet majd számítani. És valóban kifizetik a fülöncsípett renitenskedő gyerekek szülei a büntetést, illetve ledolgozzák azt közmunkában? Nehéz mindezt előre megválaszolni, az viszont tény, hogy szükség van valamilyen szankcióra. Sajnos. Hiszen egyre több a halálos kimenetelű gyermekbaleset, és mind több kiskorú válik erőszak áldozatává, illetve kerül összeütközésbe a törvénnyel. Az éjszakai órákban a diszkók törzsvendégei sem a huszon-, hanem a tizenévesek.

Mindez nem jelenti azt, hogy ezentúl tilos a játék és a szórakozás. Mindennek megvan a maga ideje és helye. Hogy ez nagyon közhelyes? Lehet. Ám inkább ez legyen unalomig ismételt szöveg, mint hogy az egyre gyarapodó tragédiáról és erőszakról beszámoló hírek váljanak természetessé.

Varga Márta

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó