2010. május 27., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 75-76. (938-939.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Torzult dimenzió

Az Amerikai Egyesült Államok csodái között tartják számon az oregoni Sardine Creek közelében álló Golden Hillt (Arany hegy), ismertebb nevén az oregoni örvényt, mely az X-akták című tévéfilm-sorozatban is felbukkant.

A terület első tulajdonosa, John Litster fizikus, geológus és bányamérnök figyelt fel először arra, hogy az általa 1918-ban vásárolt telken egy kör alakú területen nem mindennapi fizikai jelenségek játszódnak le. Harminc év alatt mintegy 14 ezer kísérletet végzett, hogy bebizonyítsa az ott létező gravitációs anomáliákat. Ezek olyan jelenségek, melyek ellentmondanak a fizika törvényeinek. 1930-ban a nyilvánosság előtt is megnyitotta az egykori bányaépületet és környékét, hogy az emberek tanúi lehessenek a különös erők munkájának.

John Litster felfedezte, hogy a teret egy titokzatos gömb alakú gravitációs örvény uralja, melynek középpontja a titokzatos ház néven elhíresült épület. A 165 méter átmérőjű örvény peremén 22 másodpercenként meginog az iránytű mutatója. Az épület előtt az örvény képzeletbeli középpontján délről északra átlépve a tárgyak összemennek vagy megnyúlnak, illetve a déli oldalról a mágneses észak felé dőlnek. Hogy ez fizikailag miként lehetséges, eddig még nem tudták megmagyarázni. Litster szerint mindez úgy lehetséges, hogy az örvény erővonalát átlépve a testek molekuláris szerkezete kitágul vagy összeszűkül. Mindez azonban képtelenségnek tűnik, és éppen ezért nem is végzett ez irányú tudományos kutatómunkát.

Akik a helyszínen tapasztalják meg a különös jelenséget, azt állítják, hogy a fotók és a filmfelvételek nem képesek visszaadni az élményt. Sokak szerint azonban a jelenség csak optikai csalódás, mások viszont csalást emlegetnek, de ezt sem tudták még bebizonyítani.

Az örvény középpontjában álló egykori irodaépület 1918-ban egy földcsuszamlás következtében dőlt a hegy oldalába. Ez pedig csak fokozza a benne lezajló titokzatos eseményeket. A helyiségben a tárgyak furcsa módon dőlnek a mágneses észak felé, a padló formájától és a dőlés szögétől függetlenül. A belépők érzékszervei bizonytalanná válnak, nehezen tudnak különbséget tenni a fent és a lent, a jobbra és a balra között. Az a közismert fizikai elv, miszerint a gömb alakú tárgyak a lejtőn lefelé gurulnak, itt egész másként jelentkezik: felfelé tartanak. Ez még a szkeptikusokat is elbizonytalanítja.

Állítólag a hely felett is érződik az örvény hatása, a repülőgépek légifolyosóin szintén tapasztalható a titokzatos erő, ezért másik légifolyosóra irányítják azokat. A madarak ugyancsak igyekeznek elkerülni a területet.

Vannak, akik az ufókkal hozzák összefüggésbe a helyet. Ők úgy vélik, hogy erre sokkal több azonosítatlan repülő objektumot látni, mint az ország más vidékein. Ráadásul az itt készült felvételeken megjelenő furcsaságok is elgondolkodtatóak. A képeken időnként különös fénykígyókat, fényes rácsokat, rejtélyes fényeket és fénytöréseket lehet felfedezni.

Mindezekre a természetfeletti jelenségekre egyelőre nincs kézzelfogható, logikus magyarázat. Egyesek úgy gondolják, hogy a területre évezredekkel ezelőtt egy hatalmas vasmeteorit zuhanhatott, amely most is a hegy mélyén nyugszik, valószínűleg ez okozza a gravitációs anomáliákat. Mindezt azonban tudományosan még senki sem próbálta meg igazolni.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó