2010. május 27., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 75-76. (938-939.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Med+Info
Van-e értelme a fültisztításnak?

Egy új tanulmány szerint nem kell eltávolítani a fülzsírt.

A fültisztító pálcikák az esetek többségében csak beljebb tolják a fülzsírt, a keletkezett "dugó" ronthatja a hallást, és ezt már valóban el kell távolítani. A fő ok pedig, amiért nem szabad "piszkálni" a fület, az, hogy a fülzsír, mely a külső hallójárat izzadtság- és faggyúmirigyeinek sárgás színű terméke, védelmet nyújt a kórokozókkal szemben. Orvosi szakszóval ez a cerumen, mely speciális enzimeket tartalmaz, például lizozimet. A lizozim képes arra, hogy tönkretegye a baktériumok sejtfalát, és ezzel megsemmisítheti a betegséget okozó baktériumokat. Ha tehát a fülzsírt eltávolítjuk, ez a funkció elvész.

A rák és a mobil

Még most sem biztos, hogy közvetlen kapcsolat van az agydaganat és a maroktelefonok használata között.

Nem jutott meggyőző eredményre a mobiltelefonok és két típusú agydaganat kapcsolatáról egy nagy nemzetközi tanulmány.

A csaknem 13 ezer ember bevonásával készült tanulmány nem talált kockázatnövekedést a meningióma – egy gyakori, legtöbbször jóindulatú agytumor – esetében és csupán enyhe "utalást" a glióma – egy kevésbé gyakori, ám sokszor halálos agydaganat – kockázatának emelkedésére azoknál, akik hosszú távon és hosszú ideig mobiloztak. A kutatók megállapítása szerint voltak olyan "utalások", hogy a mindennapi, legalább 30 perces mobiltelefonálás növelheti a glióma kockázatát. Ám a szerzők hozzáteszik, hogy az eredményekből nem vonható le egyértelműen az a következtetés, hogy a sugárzás agytumort okoz.

Vérnyomásra alkoholt?

Ritkábban alakul ki magas vérnyomás azoknál, akik isznak valamennyit, mint azoknál, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt.

Kutatások alapján a fiatalkori mérsékelt italozás kedvező hatással van a vérnyomásra. A több mint 20 évet felölelő vizsgálat szerint ritkábban lett magas vérnyomása azoknak az amerikai nőknek, akik ifjú korukban mérsékelten fogyasztottak alkoholt – olvasható az American Journal of Epidemiology című folyóiratban. Az érdekes megfigyelés azonban csak a fehér bőrű, európai-amerikai nőkre volt igaz: a színes bőrű asszonyokat az alkohol fogyasztása nem védte meg a vérnyomás emelkedésétől.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó