2010. május 27., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 75-76. (938-939.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Ismét üresjáratban a szlatinai kórházak

Az elmúlt hónapokban a sajtó, azon belül lapunk is több ízben foglalkozott az aknaszlatinai sóbánya hányatott sorsával, valamint a településen található országos és megyei allergológiai kórházak ebből fakadó kilátástalan helyzetével. Jaroszlav Csonka, az országos allergológiai intézmény főorvosa utoljára akkor nyilatkozott nekünk, amikor arról számolt be, hogy mivel a számukra kijelölt tárnát már jó ideje nem használhatták, a megyei kórház nyolcas tárnájának egyik folyosóját saját költségükön alkalmassá teszik a betegek fogadására. Egyidejűleg nyolcvan embert tudnak majd ott elhelyezni.

Megkérdeztem, vajon mi a garancia arra, hogy az újonnan felszerelt föld alatti részlegbe nem tör be ugyanúgy a víz, mint az elhanyagolt kilences tárnába. A főorvos azt válaszolta, a helyszínen vizsgálódó artyomovszki és lembergi szakemberek megállapították, hogy több sót ugyan már nem lehet kibányászni a nyolcas tárnából, a konzerválási munkálatok révén azonban a járatok még hosszú évtizedekig használhatóak maradhatnak.

Nos, az UA-Reporter hírportál május 23-i híre szerint az egyetlen még működő nyolcas tárnát is elöntötte a víz.. Személyi sérülés nem történt, mivel már két napja senkit nem engedtek a föld alá.

Telefonon felhívtuk Jaroszlav Csonkát, aki cáfolta a hírt.

– A föld felszíne alatt 40 méterre a szellőzőrendszer falán keletkezett egy repedés, melyen szivárog a víz. De szó sincs a tárna beöntéséről. Amíg a helyreállítási munkák folynak, addig sajnos nem engedhetjük a mélybe a betegeket. Hogy meddig tarthat az elhárítás? Három hétig vagy akár egy hónapig is.

A kezelés alapját képező szpeleoterápia nélkül viszont nem sok értelme van annak, hogy a betegek az ország bármely pontjáról ide utazzanak. Pedig több száz asztmás számára a técsői járási gyógymód jelenti az egyetlen mentséget, ugyanis sem az országban, sem Európában nincs hasonló profilú eljárás.

Emlékeztetőül: Aknaszlatina lakossága egy hónappal ezelőtt referendumot kezdeményezett a település katasztrófa sújtotta övezetté való nyilvánítása mellett. Miután a szivattyúrendszer hibás, és akadozik a vízelvezetés, a bánya víz alá kerülhet, ami nem csupán a föld alatti vájatokat, hanem a fölötte lévő lakóépületeket is veszélybe sodorhatja. Tavaly ugyanilyen okból kifolyólag zárták be a kilences tárnát is.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó