2010. május 27., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 75-76. (938-939.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Szélrózsa
Befolyásra vágynak a szerbek

A Boris Tadic szerb elnök vezette Demokrata Párt (DS) meghatározó befolyást szeretne az újonnan megalakuló Magyar Nemzeti Tanácsban, jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Pénzhiányra hivatkozva Szabadkán a nemzetitanács-választásról szóló értesítéseket nem postán küldik el, hanem a DS aktivistái fogják kivinni a polgárokhoz. "Ilyen még a milosevici időben sem volt" – mondta, rámutatva, hogy az előírás szerint az értesítéseket az önkormányzatnak postán kell szétküldenie.

A VMSZ elnöke sérelmezte azt is, hogy a párt által támogatott Magyar Összefogás lista nem delegálhatott szavazatszámlálókat, urnaőröket a helyi választási bizottságokba. "A DS célja az, hogy szavazatszámláláskor olyan eredmény szülessen, amely nekik megfelel" – jelentette ki Pásztor István. A VMSZ az ügyben az országos választási bizottsághoz fordult.

Emlékmű Gyimesbükkön

Háborúkban elesett magyar hősök emlékművét avatták fel a kelet-erdélyi Gyimesbükkön, az egykori ezeréves határon. Az ünnepségen jelen volt több ezer, a csíksomlyói pünkösdi búcsún is részt vett magyarországi és erdélyi zarándok. A gyimesbükki kápolnánál szentmisét mutattak be, majd felavatták az emlékművet, amely az egykori határőrségnek a kápolna előtt lévő romjai között található. A XVIII. századi romok között kereszteket és fekete gránittáblákat helyeztek el. Az emlékhely a két világháborúban elhunyt csaknem ötszáz hősi halott nevét örökíti meg, a névsort kiegészítik az 1848-as, az 1956-os és az 1989-es forradalmak gyimesbükki áldozatainak nevei.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó