2010. május 27., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 75-76. (938-939.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Ostrom a drogbáró főhadiszállása ellen

Több mint ezer rendőr és katona megostromolta a jamaicai Nyugat-Kingstonban egy drogbáró fegyveres gengszterek által védett főhadiszállását. Az összecsapásokban legkevesebb 31 ember életét vesztette.

A rendőrség szerint a halálos áldozatok közül 28 polgári személy. 211 embert őrizetbe vettek. A hatóságok Christopher "Dudus" Coke-ot próbálják meg kézre keríteni, akinek a kiadatását az Egyesült Államok kérte, mert New Yorkban kábítószer- és fegyverkereskedelem miatt vádat emeltek ellene. Kingston több negyedében rendkívüli állapotot vezettek be, miután a drogbáró emberei több rendőrőrsöt is tűz alá vettek, mert tudomásukra jutott, hogy a kormányfő beleegyezett a kiadatásba. A támadók autókat raboltak el és lakásokat fosztottak ki.

Bruce Golding miniszterelnök, aki Nyugat-Kingston parlamenti képviselője, kilenc hónapon át megtagadta a magas kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Coke kiadatását. A támadások nyomán "erőteljes és határozott" lépéseket helyezett kilátásba a rend helyreállításának érdekében. Katonai helikopterek bombákat dobtak le a drogbáró feltételezett tartózkodási helyén, Tivoli Gardensben.

Kingstoni jelentések szerint fegyveresek barikádokat emeltek, a magasabb épületekről pedig orvlövészek vették tűz alá a golyóálló mellényt és rohamsisakot viselő kormánycsapatokat. Dwight Nelson biztonsági miniszter szerint "a rendőrség ura a helyzetnek".

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó