2010. május 27., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 75-76. (938-939.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Pozsony hisztérikus rohamot kapott
Bugár Béláék szerették volna, ha Orbánék kivárnak egy kicsit

Hiába adott hangot mély nyugtalanságának keddi rendkívüli ülésén a szlovák parlament a magyarországi állampolgársági törvény tervezett módosításával kapcsolatban, a magyar Országgyűlés szerdán a várakozásoknak megfelelően zokszó nélkül, elsöprő többséggel bólintott rá a tervezetre. Pozsonyban dühöngnek, azonnal összehívták a kormányt, hogy kemény válaszlépést adjanak.

Előzőleg határozatában a pozsonyi törvényhozói testület egyoldalúnak és elfogadhatatlannak minősítette a magyar lépést. A szlovák parlament ugyanakkor felhívta az Országgyűlés figyelmét arra, hogy "egyoldalú lépése, mely az állampolgárság megadásával intézményes kapcsolat kialakítására törekszik Magyarország és a Szlovákia területén élő nemzeti kisebbség tagjai között, komoly kétségeket támaszt a nemzetközi jog tiszteletben tartásával, a nemzetközi intézmények ajánlásainak és az Európai Unió értékeinek megtartásával kapcsolatosan. A 150 tagú törvényhozásban a határozatot 113 koalíciós és ellenzéki képviselő támogatta. A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselői a szavazáskor már nem voltak az ülésteremben. A másik magyar erő, a Híd polgári párt képviselői, bár jelen voltak, nem vettek részt a szavazásban.

Robert Fico szlovák kormányfő egyben felszólította Orbán Viktort, állítsa le az Országgyűlésben a határon túli magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő törvénymódosítás folyamatát. A szlovák kormányfő megismételte azt a javaslatát, amely szerint a szlovák állampolgársági törvény úgy változzék, hogy ha egy szlovák állampolgár önként kéri azt, tehát nem házasság útján, vagy születéssel szerzi meg, akkor elveszíti szlovák állampolgárságát.

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke leszögezte, több parlamenti képviselőjük is igényelné a magyar állampolgárságot, viszont elutasítják, hogy emiatt elessenek a szlovák állampolgárságtól. "Mindannyian tiszteljük szlovák állampolgárságunkat, minden parlamenti képviselő a szlovák alkotmány és törvények iránti tisztelettől vezérelve dolgozik" – mondta a pártelnök. Beszéde után az MKP képviselői elhagyták az üléstermet, mert megfogalmazásuk szerint nem láttak esélyt az értelmes tárgyalásra.

Durva hangnemet ütött meg felszólalásában Anna Belousovová, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alelnöke. Szerinte a kettős állampolgárság megadásával Magyarországhoz láncolt autonóm területek jöhetnének létre, ami ellen harcolni kell. Belousovová szerint Orbánék egyértelmű célja Nagy-Magyarország feltámasztása. Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerint a magyar állampolgársági törvény módosítása ellenérzéseket keltett külföldön is, s a diplomata arra számít, hogy az új magyar kormány röviddel megalakulása után "erős jelzéseket kap szövetségeseitől."

Közben kétoldalú konzultációkra ösztönzi Szlovákiát és Magyarországot a kettős állampolgárságról szóló törvénymódosítással kapcsolatban Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa. A norvég politikus Hágában találkozott Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel a törvény ügyében. A találkozó után Vollebaek megismételte, hogy az állampolgárság megadása csak "tömeges méretek" esetén jelenthet biztonsági kockázatot, míg Lajcák megerősítette, hogy Pozsony ellenlépéseket tesz. "Állampolgárságot tömeges méretekben garantálni destabilizáló hatású lehet, és nem szabad támogatni. Minden más esetben azonban kétoldalú megbeszélésekre kell törekedni. Különösen igaz ez Magyarországra és Szlovákiára, amelyek partner országok az Európai Unióban és a NATO-ban" – fogalmazott a főbiztos.

A téma kapcsán feltétlen megemlítendő, hogy egy nappal a kettős állampolgárságról szóló törvény budapesti elfogadása előtt a Híd polgári párt még arra kérte Orbán Viktort, hogy várja ki a szlovákiai választásokat a magyar állampolgársági törvény módosításával. "Tény, hogy a szlovák fél hisztérikusan reagál, ám nem szabad elfelejteni, hogy a kampány még három hétig tart, s ez alatt az időszak alatt bármilyen döntés csupán a választói szavazatok megszerzésére irányul. A Híd ezért arra kéri mind a magyar, mind a szlovák pártokat, legyenek tekintettel a június 12-i választásokra, és bárminemű lépéseket csak az új szlovák kormány megalakulása után tegyenek" – volt olvasható a Híd szóvivőjének közleményében. A Híd szerint félmillió magyar nem vonulhat ki Szlovákiából úgy, ahogy a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) 15 képviselője vonult ki kedden a parlament rendkívüli üléséről. Szerinte nem megoldás az, ha becsapjuk magunk mögött az ajtót. "A fennálló helyzetben nem engedhetjük meg magunknak, hogy kivonuljunk, és ne legyünk hajlandók a lehetséges megoldásokat keresni" – áll a közleményben. "Egyértelmű, hogy a labda most Orbán Viktor kezében van: ezért – mivel személyesen nem volt alkalmunk – a médián keresztül arra kérnénk a (kijelölt) magyar kormányfőt, hogy a jogszabály megszavazásával várjon a júniusi választásokig. A kettős állampolgárság megadásának gesztusa elismerésre méltó, ám a pillanatnyi helyzet azt mutatja, hogy következményei végzetesek lehetnek" – mutat rá a Híd, amelyet az MKP-ból kilépett képviselők alakítottak tavaly nyáron.

 "Fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy bár a kettős állampolgárság Európában elfogadott, a szlovák parlament megteheti, hogy az 1997-ben aláírt, az állampolgárságról szóló európai egyezség értelmében egy olyan törvényt fogad el, mely szerint azok a szlovák állampolgárok, akik a jövőben magyar állampolgárságért folyamodnak, szlovák állampolgárságukat elveszítik" – zárul a közlemény.

Az egyértelmű, valamennyi Magyarországgal határos ország közül Szlovákiában verte ki leginkább a biztosítékot a téma. Szlovénia például magyar belügynek tekinti az állampolgársági törvény módosítását, s nem kíván ezzel az üggyel foglalkozni – jelentette ki Martonyi János kijelölt külügyminiszter, miután Ljubljanában kedden megbeszélést folytatott Borut Pahor kormányfővel és Samuel Zbogar külügyminiszterrel. Mint azt már megírtuk, múlt héten Kijevben is puhatolózó tárgyalásokat folytatott a volt és leendő magyar külügyér az állampolgársági törvény esetleges ukrajnai fogadtatása kapcsán. Ukrajna esetében bonyolítja a dolgokat, hogy az alkotmány bár nem tiltja, de nem is ismeri a kettős állampolgárság intézményét.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó