2010. május 27., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 75-76. (938-939.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Igen a kettősre

Elfogadta a magyar Országgyűlés szerdán a magyar állampolgárságról szóló törvényt módosító javaslatot, amely biztosítja a határon túli magyarok számára, hogy egyszerűbben és kedvezményesen szerezhessék meg az állampolgárságot. A törvény augusztus 20-án lép hatályba, de rendelkezéseit csak 2011. január 1-jétől kezdik el alkalmazni.

A képviselők 344 igen, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett hozták meg döntésüket. Nemmel voksolt az előterjesztésre Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, Molnár Csaba ex-miniszter és kancelláriavezető, valamint Szanyi Tibor MSZP-s honatya. Az előterjesztő fideszes és KDNP-s politikusok, Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Kövér László és Németh Zsolt által megfogalmazott javaslat anélkül ad lehetőséget a határon túli magyarok kedvezményes honosítására, hogy Magyarországra költöznének. A honosítást azok kérhetik, akiknek ősei 1918 vagy 1945 előtt magyar állampolgárok voltak, vagy vélelmezik magyarországi származásukat. A honosítás feltétele, hogy a kérelmező beszéljen magyarul, illetve ne jelentsen veszélyt a Magyar Köztársaság nemzet- és közbiztonságára. Az így megkapott állampolgárság nem jár automatikusan választójoggal, mert ahhoz a jelenlegi szabályozás szerint magyarországi lakcímre van szükség, de egyelőre nem zárható ki, hogy a későbbiekben az erre vonatkozó törvényrész is átírásra kerül.

A tegnapi zárószavazás előtt az Országgyűlés öt módosító indítványról nyilvánított véleményt, amelyeket az MSZP, illetve az LMP képviselői nyújtottak be. Ám a Fidesz–KDNP alkotta többség minden esetben változtatás nélkül hagyta az eredeti szöveget.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó