2010. május 27., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 75-76. (938-939.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Ballagás, bank, te drága!

E napokban megyeszerte megszólal az utolsó csengő, felhangzik a Ballag már a vén diák... Szülők, diákok hónapok óta készültek a nagy napra, majd beköszönt a vizsgadrukk ideje, és aztán jöhet a buli! Mire eljön a felhőtlen szórakozás, sok szülő amúgy sem testes pénztárcája igencsak fitté válik. Bár a végzősök egész évben gyűjtögették az osztálypénzt, ezt az összeget a végső elszámolásnál bizony ki kell pótolni. És akkor még nem is beszéltünk a ballagás utáni családi összejövetelekről, ahol akár 50 fő is összejöhet. Ám egyre több helyen döntenek a szerény, felhajtástól mentes ünneplés mellett.

– Az iskolában lesz a búcsúest, a ballagáson sem sokat töprengtünk – mondja Povk Ilona, az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Középiskola végzős osztályának osztályfőnöke. – Szülők és diákok egyöntetű döntése volt, hogy inkább szűk körben, kevesebb pompával, de jó hangulatban teljen majd az este.

A megyeszékhely másik magyar nyelvű tanintézménye, a Drugeth Gimnázium végzősei sem ragaszkodtak szigorúan az "egyen" ballagási öltözékhez.

– A hagyományos színösszeállítás lesz csak egyforma, de a szoknya és blúz szabása mindenkinek más lesz – meséli a VII/A osztályos Szakács Éva. – Mi is gyűjtögettük a pénzt az ajándékokra, virágra stb.

A ballagás után az osztályokban és persze otthon is lesz egy kis buli. A bankettel kapcsolatban a mi elképzeléseink nem igazán estek egybe a szülőkével, de végül is kompromisszumra jutottunk.

A bankett helyszínét már le is foglalták. Mint a végzős diáklány elmondta, jó néhány vendéglátóipari intézményt felkerestek, míg végül megtalálták azt, amelyik árajánlatát korrektnek találták. Van, ahol meghatározzák, bizonyos vendégszámhoz hány pincér jár. Ezen felül újra fizetni kell, de a főétel és a terembér még külön összeg. Fejenként 200 hrivnyánál kezdődnek az árak, és ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek nem látott kiadások. Éva, akárcsak a legtöbb lány az osztályban, inkább megvásárolja az estélyi ruhát. Egy mutatósabb darab ára 500 hrivnyánál kezdődik, a határ pedig a csillagos ég és persze a szülő pénztárcájának tűrőképessége.

Kisgejőcön sem lesz bankettjük a végzősöknek. Ám mint azt Szijjártó Enikő szülőtől megtudtuk, a ballagás utáni családi ebédre mindenkinél sor kerül. Náluk több mint húszan ülik majd körbe az asztalt. Hogy összesen mennyibe kerül mindez, még nem csinált számvetést.

Szürtében az idén nincs magyar végzős osztály. Az ukrán osztály hét diákja búcsúzik az alma matertől, és amint azt Zsoffcsák Klára igazgatónő elmondta, ők is amellett döntöttek, hogy az idén nem lesz bankett. Hasonló a helyzet a Munkácsi Szent István Katolikus Líceumban is, ahol 28 végzős ballag az idén.

– Ránk amúgy sem jellemző a nagy felhajtás – mondja Kristofóri Olga igazgatónő. – A ballagás után szerény körülmények között ünnepelünk a tanintézmény falain belül, de éttermi nagy záróest nem lesz.

A Bereg-vidéken ballagók szüleinek is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha látványossá és felejthetetlenné szeretnék tenni csemetéjük ballagását és bankettjét. A Beregszászi Kossuth Lajos Középiskolában május 31-én szólal meg az utolsó csengő. Az idén 66 érettségiző énekli majd a gaudeámusz igituszt. A tanintézményben tradíció a szolid ballagási öltözék: a hagyományos fekete-fehér kombináció az elfogadott.

– Soha nem voltunk hívei a "túlöltözöttségnek" – mondja Micik Julianna igazgatónő. – Az a fontos, hogy emlékezetes legyen a rendezvény és ne a flancról szóljon. Ám az, hogy a banketten a lányok milyen ruhakölteményben jelennek meg, ez már egyén- és pénztárcafüggő.

Orbán Erika, a tanintézmény 11/B-sek osztályfőnöke, akinek fia szintén a végzősök között van, egyetért azzal, hogy évről évre többe kerül a ballagás és a bankett. A szülők mégis úgy döntenek, hogy vállalják a nem kis kiadást. A legnyomósabb indok, hogy az csak egyszer van az életben. Az egyik Beregszászhoz közeli étteremben tartják a bankettet. Tisztában van vele, hogy a 135 hrivnyás fejenkénti ár mellett még előre nem látott kiadásokkal is számolniuk kell.

Amikor a végzős lányoktól az estélyik áráról érdeklődtünk, bizony megdöbbentő számok röpködtek a levegőben.

– Az én ruhám 1400 hrivnya, de még nem vettem meg a kiegészítőket. Azokkal együtt, gondolom, beleférek a kétezerbe – számol Szolomahina Angelika, a 11/B. végzőse. – Akik bérbe veszik a nagyestélyiket, 200–500 hrivnyából "megúszhatják.

A Salánki Mikes Kelemen Középiskolában május 28-án két osztályban 30 diák ballag, tudtuk meg Ádám Ida igazgatóhelyettestől. A tervezett program szerint délelőtt ünnepi műsor keretében búcsúznak el a tanulók iskolájuktól, felkeresik a görög katolikus, majd a református templomot, ahol istentiszteleten vesznek részt. A megjelenés a ballagáson a klasszikus fehér blúz (ing) és fekete szoknya (nadrág). Még aznap délután báli ruhában, illetve öltönyben érkeznek a bizonyítványosztásra a végzősök, s így mennek a bankettre, amelyet már a szülők szerveznek valamelyik helyi vendéglátóipari egységben.

A Técsői Református Líceumban idén jubileumi, tizedik kibocsátás lesz. Ennek megfelelően ünnepélyesebbre tervezik az utolsó csengőt, nyilatkozta lapunknak Ambrus Pál, a tanintézet igazgatója. Harmincnyolc végzős áll majd május 28-án a ballagási ünnepségen, amikor a tanulók a hagyományos fehér blúzhoz, fiúknál inghez és fekete szoknyához (nadrághoz) a líceum nyakkendőjét is viselik. Azt már Mészáros Györgyi a végzősök egyik osztályfőnöke árulja el, hogy az érettségi bankettre élő zenét szerveztek a szülők, a Tiszahát egyik ismert formációját, Pógyor Istvánt és zenekarát. A terembérlet az ünnepi vacsorával kb. 200 hrivnyába jön ki vendégenként a szülőknek. Az estélyi ruhákon sem fognak takarékoskodni, mert úgy gondolják: az érettségi bankett csak egyszer adatik meg gyermekük életébe, és annak meg kell adni a módját.

KISZó-összeállítás

 

Az utóbbi években igen népszerűek az óvodai kibocsátó ünnepségek. Jakovcsuk Ilona kisfia az Ungvári 21. Számú Óvodától vesz búcsút. Szülőként úgy érzi, ez a nap csak a gyerekről szól majd.

– A szülői tanács tagjaként egy emlékezetes ovibúcsút szervezünk, színes héliumos lufik eregetésével, bohócokkal és persze sok-sok játékkal. Asztalt terítünk, ahol torta, gyümölcs és édesvíz is lesz.

Az Aknaszlatinai Szent Anna Római Katolikus Óvodában immár tizenegyedik alkalommal tartanak ovibúcsút, tudtuk meg Puliszka Éva óvodavezetőtől. Június 24-én 11 kis apróságtól búcsúzik az intézmény, közülük kilencen szeptembertől a helyi magyar középiskolába járnak majd. Az esemény az egész nagyközség magyar lakossága számára jeles esemény, hiszen a szülök mellett a nagyszülők, a rokonság is eljön az ünnepségre.

– A rendezvényre meghívjuk szponzorainkat is. Egyházi intézményként semmilyen állami támogatásban nem részesülünk, így ez az ünnepség egyben jó alkalom arra is, hogy a szülők személyesen találkozzanak jótevőikkel és megköszönjék segítségüket – mondja az intézmény vezetője. – A gyerekek színes műsorral készülnek, majd a rendezvény közös agapéval zárul.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó