2010. május 27., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 75-76. (938-939.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Hír-Tár
Kinevezések

Az Ukrán Legfelső Tanács a napokban új bírákat nevezett ki Kárpátaljára. Viktor Danko az Ungvári Városi-Járási Bíróság, Ivan Maskarinec pedig a Megyei Fellebbviteli Bíróság élére került.

Színházfesztivál Munkácson

Immár hagyományosan Munkács városnapjával egyidőben rendezték meg Munkácson az Etno-Dia-Szféra nemzetközi színházfesztivált. A házigazda Kárpátaljai Állami Orosz Drámai Színház mellett számos Ukrajnában működő nemzetiségi társulat lépett fel. Színes produkcióval szórakoztatták a nagyérdeműt a beregszásziak, az ungváriak, a hmelnickijiek, a kijeviek, a kolomijaiak, a krímiek. A fesztivál nívóját emelte, hogy budapesti, eperjesi, breszti társulatok is felléptek. A közönség magyar, ukrán, orosz, belarusz, zsidó, román és szlovák előadásokban gyönyörködhetett.

Háziasszonyok a medicináról

A megyei statisztikai főosztály közvélemény-kutatást végzett a megye területén a háziasszonyok körében, mellyel azt próbálta kideríteni, mennyire vannak megelégedve az egészségügyi ellátással, saját egészségükkel, a gyógyszerek minőségével. A megkérdezettek 93,1 százaléka vallotta azt, hogy az elmúlt év folyamán legalább egyszer beteg volt, ennek ellenére 45,7 százalékuk jónak ítéli egészségi állapotát. Tízből hatan mondták, hogy túl magas ára miatt nem jutottak megfelelő ellátáshoz. Az alanyok 96,9 százaléka volt kénytelen gyógyszert, 79,9 százaléka ételt, 26,2 százaléka ágyneműt vinni magával kórházi kezelésekor.

250 ezres fogás Csapon

Egy Mercedes-Benz típusú kisfurgon ellenőrzése közben az árunyilatkozatban fel nem tüntetett rakományra bukkantak a vámhatósági szervek az ukrán–magyar határátkelőn. Mint kiderült, a 800 zsák polietilén-granulátum értéke meghaladja a 250 ezer hrivnyát. A vétkesek komoly büntetésre és a teljes árumennyiség elkobzására számíthatnak.

A krízis még mindig hat

A gazdasági világválság továbbra is nagymértékben meghatározza Kárpátalja pénzügyi mérlegének alakulását.

Anélkül, hogy a helyzet részletesebb elemzésébe bocsátkoznánk, meg kell állapítani, hogy a megye iparvállalatai az évkezdet óta a várakozásnál 27,1 millió hrivnyával gyengébben teljesítettek, ami azt jelenti, hogy a nyereséges cégek 147,7 millió hrivnyájával szemben a többi termelői egység 174,8 millióval maradt el a várakozástól.

Kritikán aluli a megye építővállalatainak eredménye, hiszen az előirányzottaknak még a negyven százalékára sem futotta erejükből, s hasonlók mondhatók el a szolgáltatóiparról, valamint a sport és a kultúra terén tevékenykedő szervezetekről is.

Kovács Irén,

a megyei statisztikai főosztály osztályvezetője

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó