2010. május 27., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 75-76. (938-939.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Lázas múltkeresés Nagylázon

Nagyláz. A településen már délelőtt nagy volt a zsivaj, a sürgés-forgás. Ünnepre készülődtek. Nem is akármilyenre. Az Ung-vidéki, ruszinok/ukránok lakta falu népe egy kicsit a múltja felé fordult. Olyasmit tett, ami szinte példa nélküli még a nemzetiségi toleranciát nem csupán hírből ismerő Kárpátalján is: felelevenítette az egykori magyar birtokosok, a Plotényi család emlékét.

A család egykori kastélyában ifjúsági művészeti központ működik. Talán ennek köszönhető, hogy az épület ma is áll, s nem fenyegeti az enyészet. Mostantól két, magyar és ukrán feliratú dombormű emlékeztet a múltra. Az egyik Plotényi Nándornak állít emléket. A hegedűművész Liszt Ferenccel, Johannes Brahmsszal, Reményi Edével és Thoman Istvánnal is koncertezett. A nagybirtokos szeszgyárat és malmot épített, szőlőültetvényt, gyümölcsöst és parkot telepített, emellett pedig Nagyláz népművelője volt.

A másik domborművön Liszt Ferenc képmása látható. Felirata zseniális zeneszerzőnek, előadóművésznek, pedagógusnak, publicisztának és közéleti személyiségnek nevezi, aki a magyar nemzeti zeneszerző-iskola megteremtője s a XIX. század formaújítója volt. Emellett felidézi, hogy baráti kapcsolatot tartott fenn Plotényi Nándorral, olyannyira, hogy megfordult annak nagylázi kastélyában.

Fontos megemlíteni, hogy aznap a községben egy másik eseményre is sor került. A temetőben a pravoszláv Vaszilij atya és a görög katolikus Mihajlo atya imádkozott Plotényi Vilmos, Plotényi Nándor fiának a lelki üdvéért, az új síremlékre helyezett virágcsokrok pedig jelezték: a nagyláziak nem feledik a község jótevőit.

Mihajlo Beleny alkotásainak ünnepélyes avatása nemcsak a helybelieket mozgatta meg. A ceremónián megjelent Olekszandr Ledida, a megyei állami közigazgatás elnöke, Viktor Fejer alelnök, Bárdos István, az Ungvári Járási Állami Közigazgatás vezetője, Mihajlo Motilcsak, a megyei oktatási főosztály, Szvitlana Tretinnik, a járási oktatási osztály vezetője. És még sokan mások.

Együtt ünnepeltek magyarok, ruszinok. Mint régen.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó