2010. május 27., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 75-76. (938-939.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Szempont
Érettek – mire számíthatnak?

E napokban ballagók énekétől lesznek hangosak az oktatási intézmények. Vajon van okuk arra, hogy jókedvűen tekintsenek a jövőbe? Ugyan merre veszik az irányt középiskoláink vén diákjai?

– A ballagással véget ér egy igen fontos szakasz, ám utána a végzősökre még fontosabb feladat vár.

– Az ünnepségek május 27–28-án tarthatók meg úgy az általános, mint a középiskolákban, az oktatási minisztérium által kiadott levél alapján ugyanis két napot kaptunk az ünnepségek lebonyolítására. Június 1-jéig pedig minden érettségiző diák megkapja a bizonyítványát, ezzel vehetnek majd részt az emelt szintű érettségin. Korábban június 20-án tették le az érettségizők az utolsó vizsgát, ezzel volt vége a tanévnek, s eddig az időpontig az emelt szintű vizsgával is meg kellett birkózniuk. Az idén viszont az iskolai érettségi vizsgák helyett a végzősök igazgatói felmérő dolgozatokban adtak számot tudásukról. Ezután következnek az emelt szintű vizsgák, amelyek felvételinek fognak számítani.

– A korábbi oktatási rendelkezések sok fiatalt elriasztottak attól, hogy jelentkezzenek az emelt szintű érettségire.

– Az idén is sok diák szeretne Magyarországon tovább tanulni. Talán többen, mint az elmúlt években.

– Ha megmarad a jelenlegi pozitív irányvonal, várható-e, hogy jövőre többen döntenek az itthoni továbbtanulás mellett?

– Örömteli, hogy az új oktatási miniszter pozitív döntést hozott azzal kapcsolatban, hogy a nemzetiségi iskolák végzősei anyanyelvükön tehetik le az emelt szintű érettségit. Remélem, ezzel a biztató lépéssel elérhető, hogy a magyar iskolákból nem viszik ukrán iskolába a gyerekeket, valamint, hogy nőni fog az itthoni továbbtanulásra jelentkezők száma is.

– Mihez kezdenek azok, akik nem tanulnak tovább?

– Az ő esetükben is vannak lehetőségek. A falvakban ott a mezőgazdaság, a családi vállalkozás, amibe bekapcsolódhatnak. A városokban pedig nagy szükség van szakemberekre. Nem kell mindenkinek tanárnak vagy jogásznak lennie.

H. Cs.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó