2010. május 27., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 75-76. (938-939.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Beregszász megdobogtatta a szíveket

Hála a szép időnek – ami az elmúlt hetekben kuriózum volt – és a jó szervezésnek, a Beregszászi Városnapok nagyon jól sikerültek. Szombaton, az ünnepélyes megnyitó napján szinte már zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel és vendégekkel a Kossuth tér. Volt, aki csak nézelődött, voltak, akik a Bereg-vidéki specialitásokat ízlelgették, és voltak, akik a színpad előtt Gajdos István szavait figyelték.

Beregszász polgármestere azt kívánta, a rendezvénysorozat igazi csúcspontja legyen ennek az évnek. Legyen mindenkinek jókedve, szórakozzanak, hiszen az idei városnap pünkösddel is egybeesik, és ami különlegesen szép, úgy a magyar, mint az ukrán és orosz nyelvűek együtt ünnepelnek.

Miután Bacskai József, a beregszászi konzulátus főkonzulja is szép ünneplést kívánt minden résztvevőnek, átadták az idei év Pro Urbe – a városért díjat. E kitüntetést most Zupkó Józsefnek, az egykori neves kézilabdatrénernek ítélték oda, aki sajnos már nincs közöttünk, ezért a díjat felesége vette át.

A további díjátadásokra és köszöntőkre az Arany Páva étteremben került sor. Gajdos István mindenekelőtt köszönetét fejezte ki Beregszász testvértelepülései képviselőinek, akik fontosnak tartották együtt méltatni a város ünnepét.

Elsőként Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere kapott szót, aki igazi meglepetéssel, különleges ajándékkal érkezett.

– Kicsit több, mint húsz évvel ezelőtt, 1989. december 15-én vette kezdetét Romániában, Temesváron a forradalom. Nemrégiben tehát huszadik évfordulóját ünnepeltük az eseménynek. Néhány kárpátaljai fontosnak vélte segíteni romániai testvéreiknek, így 1989. december 26-án reggel öt órakor, karácsony másnapján útnak indultak... – mondta Ilyés Gyula, aki ezért a nemes cselekedetért érdemoklevelet nyújtott át az ukrán–román határt elsőként átlépő Kőszeghy Elemérnek, dr. Majorossy Györgynek és Kromák Andrásnak, akik úttörők voltak a segítségnyújtásban.

Budapest IX. kerülete és Beregszász szintén évek óta testvértelepülési kapcsolatban van. Tulajdonképpen már hazajövök – fogalmazott dr. Gegesy Ferenc polgármester, majd kitért a jó kapcsolatok ápolásának fontosságára, azok erősítésére. Giba Tamás, Nyíregyháza alpolgármestere hasonló képet alkotott a testvértelepülési kapcsolatok fontosságáról. Nyíregyházát és Beregszászt pedig már több gazdasági szempontból fontos együttműködés köti össze. Kapcsolatuk tartalmas és hasznos, hangsúlyozta. Számos közös projektjük van, és újabb gondolataik vannak a jövőt tekintve is. Ezek egyike a hamarosan beinduló Nyíregyháza–Beregszász menetrend szerinti autóbuszjárat. Lengyel Zoltán, az Educar Vállalat vezetője mintegy bemutatóként áthozta az ötven személyes Volvo típusú luxusbuszt, mely az igényeknek megfelelően indul útjára.

A közelmúltban kötött együttműködési szerződést Beregszász és Hajdúböszörmény. A beregszásziakat Ficsor László, a város jegyzője köszöntötte. Tiszaújvárossal pedig szintén a napokban (május 13-án) íródott alá a testvértelepülési egyezmény. Rácz György alpolgármester örömmel tett eleget a meghívásnak. A nemsokára fennállásának 1000. évét méltató Mosonmagyaróvár képviselői is részt vettek a Beregszászi Városnapokon, akik ezúton hívták meg a Vérke-parti város képviselőit jeles eseményük méltatására. De ugyanilyen meleg szavakkal szóltak a zalaegerszegi, a hatvani és a kecskeméti képviselők is.

A Kossuth téren szórakozók egész napos kultúrprogramokon vehettek részt. Az iskolások ünnepi, színes felvonulását követően vidékünk tánccsoportjai, énekesei léptek fel, az amfiteátrum területén motorostalálkozó volt, a Barátság Stadionban labdarúgó-mérkőzésekre került sor. Este pedig kezdetét vette a gálakoncert. A szabadtéri nézőtéren több ezren gyűltek össze, hogy megnézhessék a Magyarországról érkezett Robertó, Serbán Attila és Márió, a harmonikás előadását. Ukrajnából az idén a Made is Ukraine együttest hívták meg, akik szintén jó hangulatot teremtettek. A program fénypontja a tűzijáték volt.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó