2010. május 22., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 74. (937.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Az összefogás mannája

Tény, Ukrajna évekkel ezelőtt elfogadta a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját. Ám – jellemző módon – az országban máig nem iktattak törvénybe egy regionális és kisebbségi nyelvet sem. Most végre felcsillant a remény. Vagyim Kolesznyicsenko parlamenti képviselő beadványa alapján 13 nemzeti közösség nyelve, közte a magyar is hivatalos státust kaphat ott, ahol az adott nemzetiség számaránya meghaladja a tíz százalékot.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az ügyben benyújtott törvényjavaslat nem égből hulló mannaként kerül a Legfelső Tanács asztalára, elfogadása esetén pedig a miénkre. Az előzményekből két dolog feltétlenül ide kívánkozik. Az egyik: beigazolódott az országban élő nagy nemzeti közösségek együttműködésének szükségessége. A független Ukrajna történetében ugyanis példa nélküli volt az az összefogás, amely a Gajdos István vezette Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ), a fent említett Kolesznyicsenko által irányított Orosz Nyelvű Ukrajna Társadalmi Jogvédő Mozgalom és az Ukrajnai Román Közösség Régióközi Egyesülés között született. Másrészt – s időben ez van közelebb a mához – ugyanezen szervezetek együttműködési megállapodást kötöttek Viktor Janukoviccsal. Bár a kárpátaljai magyarok között is voltak, akik csak legyintettek, üresnek és általánosnak bélyegezték ezt a szerződést, a történtek szerencsére nem őket igazolják. Megvalósult az anyanyelvű emelt szintű érettségi lehetősége, és a 13 ominózus nyelv remélhetőleg mihamarabb elnyerheti a regionális státust.

Utóbbi kapcsán le kell szögezni: nem egy ördögtől való elképzelésről van szó, hiszen semmiben nem csorbítaná az ukrán nemzetiségű állampolgárok jogait. "Csupán" megszüntetné azt a diszkriminációt, ami 1944–45 óta bennünket sújtott, és végre magyarul intézhetnénk ügyes-bajos dolgainkat a közhivatalokban.

A módosító indítvány vitája, illetve a tervezet szavazása pedig pontosan meg fogja mutatni, hogy az ukrán nagypolitikán belül hol van a tö-rés (és tűrés)vonal. Az igen voks nem az oroszbarátságot/ukránellenességet, hanem az európai értékek és az általános emberi jogok tiszteletben tartását jelentené. A nem mögé pedig minden valószínűség szerint nem az európai integráció támogatói, hanem egy úgynevezett ukrán nyelvkordon elkötelezett hívei sorakoznak majd fel.

Tóth Viktor

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó