2010. május 22., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 74. (937.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Az ukrán jobboldal a magyarokkal riogat

Sztepan Hmara ismert ukrán nacionalista politikus attól tart, hogy a jelenlegi államvezetés külső nyomásra lehetővé teszi a kettős állampolgárságot az országban. Az Ukrán Népi Párt vezetőségének tagja erről annak kapcsán beszélt, hogy az ukrán médiában is egyre gyakrabban esik szó a Magyarországon hatalomra jutott Fidesz–KDNP kettős állampolgárságot érintő terveiről. Sztepan Hmara

A politikus szerint a Kárpátalján élő magyaroknak biztosítandó engedmény csak az első lépés lesz ezen a téren, s a későbbiekben ez a gyakorlat Ukrajna más régióiban is alkalmazásra kerül. Meggyőződése, hogy a kettős állampolgárság lehetőségével hamarosan a krími fekete-tengeri orosz flotta egykori és mai tagjai is élni fognak.

"A kárpátaljai magyarok túlnyomó többsége már rendelkezik magyar okmánnyal, magyarországi szociális kifizetésekben részesülnek" – állapította meg Hmara. A népi párt egyik vezetője hozzátette még, a kettős állampolgárságot voltaképp már legalizálták az ukrán sportban. Ezt arra értette, hogy az ország futball-válogatottjának keretében két olyan játékos is van – az egyaránt Oroszországban légióskodó Olekszandr Alijev és Andrij Dikany –, aki nem titkolja, hogy az ukrán mellett orosz úti okmányokkal is rendelkezik.

A kérdést illetően saját pártja sajtószolgálatának nyilatkozva az említett politikus azzal fejezi, hogy "a jogi legalizáció helyett a hatályos törvénykezés és alkotmány megsértése ellen kellene harcolni".

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó