2010. május 22., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 74. (937.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Szombati színes
Csokrom, csokrom... te vagy a legszebb!

Az esküvői virágcsokrok mindig is fontos elemei voltak a menyegzőknek. Különböző korokban és országokban a virágoknak más-más jelentőséget adtak, de az esküvőkön való alkalmazásuk ugyanolyan fontos maradt. A mai menyasszonyi csokor elődei virágfüzérek és virágkoszorúk voltak, melyeket a menyasszony és a vőlegény egyaránt a fején viselt. Ezek általában füvekből és fokhagymafejekből készültek. A hiedelem szerint e növények képesek elűzni minden rossz szellemet, ami a jövőben szerencsétlenséget hozhat rájuk. A vacsora alatt a csokor a pár feje felett lógott. Ettől reméltek szerencsét és szerelmet nemcsak az ifjú házasok, de mindazok, akik az asztalnál ültek.

A csokor megtervezése és kiválasztása napjainkban semmivel sem könnyebb, mint a ruháé. Harmonizálnia kell az öltözék stílusával, a hajszínnel, a sminkkel és nem utolsó sorban az ara egyéniségével. A ruha szabását, a magasságot, a testsúlyt sem árt figyelmen kívül hagyni, tartják a szakemberek, akárcsak az évszakot, amikor sor kerül az esküvőre. Az utóbbi évek egyre növekvő virágkínálata pedig jócskán megnehezíti a választást.

A kora tavaszi esküvőkhöz a pasztellszínek illenek, nyáron viszont az erőteljesebb árnyalatok és a változatos formák dominálnak, állítják a témában jártasak. Ősszel a meleg vörösek, barnák, sárgák, okkerek kavalkádja ajánlott, míg télen a hűvös és a hideget ellensúlyozó vörös és arany tónusok kerülnek előtérbe.

Hogy mindezekből mit vesznek figyelembe manapság a menyasszonyok? A tapasztaltak alapján, nem sokat. Legtöbbjük saját elképzelése szerint vagy a magazinban, interneten látott képek alapján állíttatja össze a csokrát.

– Itt is a divat diktál, ami évről évre változik – állítja Török Julianna borzsavai virágárus. – Míg 10 évvel ezelőtt a nagy borzas csokrok voltak a legkapósabbak, napjainkban inkább a kisebbek és egyszerűbbek a menők. Tavaly még a bézs és a barackszín volt a trendi. Most még a tavaszi virágokból összeállított bokréta a legkelendőbb. A vörös rózsa gyöngyvirággal akár könnycsepp, akár kör alakban, mindig nyerő. Az ára sem akármi! 150 hrivnyát is elkérhetnek érte. A legdrágább menyasszonyi csokor jelenleg 500 hrivnyába kerül. – folytatja Julianna, miközben keze alatt pillanatok alatt megszületik egy kompozíció. – Ez Penelofszisz orchideából készül, és egyszerűen mesés. Mégsem állnak sorba érte az arák, hiszen nem sokan engedhetik meg maguknak ezt a csodát.

Torma Tímeát az egyik szürtei virágüzlet eladóját is általában konkrét kéréssel és elképzeléssel keresik fel a hölgyek.

– A két színből álló kompozíciót kedvelik leginkább – mondja. – Mi csak a kiegészítőkkel variálhatunk kedvünk szerint. Nem jellemző, hogy extrém ötletekkel állnának elő. Jómagam annak idején a saját csokromnál próbálkoztam ilyennel. Kék rózsákat álmodtam csokorba, de nem tudtam szert tenni rájuk, így befestettem a fehéreket.

Egy sikkes és megkomponált csokor ára 250 és 300 hrivnya között mozog, tudjuk meg, az igényesebbek 500-at sem sajnálnak egy igazán mutatós darabért.

Bár a már említett intelmekről az érintettek is tudnak, mégsem hagyják magukat eltéríteni.

– A környezetemben szinte mindenki előállt valamilyen javaslattal – meséli Slinszki Tünde, az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Karának laboránsa, aki augusztusban vonul majd az oltár elé. – Én azonban nem hagyom magam lebeszélni. Apró fehér rózsákból és orchideákból készül majd a csokrom. A hófehérhez ugyan nem ragaszkodom, de a túl színes, extravagáns bokrétától elzárkózom.

Máté Anita beregújfalui fiatalasszony két hete fogadott örök hűséget párjának. Ő sem a szakkönyveket bújva választott.

– Tulajdonképpen egy percig sem vacilláltam azon, milyen is legyen a csokrom: tizenhét szál fehér rózsából álló kör alakúról álmodtam, és ehhez ragaszkodtam. A sok cicomát is elhagytam, szolid, de elegáns bokrétám volt. Boldog voltam, hogy olyanra sikeredett, amilyenről mindig is álmodtam.

Június első felében lesz a nagy napja Tóth Gabriella ungvári elárusítónak. Ő megváltoztatta eredeti elképzelését, amikor az interneten rábukkant egy margarétából kötött csodára.

– Görög stílusú lesz a ruhám, és a fényképész is azt javasolta, nem szerencsés, ha a csokor kerül előtérbe. Mivel úgy is a mezei virágok a kedvenceim, a kis csinos margarétacsokor pont megfelel – mondja a boldog menyasszony.

Kis bokréta, nagy csokor, borzas virágkosár, a lényeg, hogy szerencsét és boldogságot hozzon az ifjú párnak.

Hegedűs Csilla, Varga Márta

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó