2010. május 22., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 74. (937.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Mezőváriból a Vígszínházba
"A színészetben a legszebb a játék"

A Kárpáti Igaz Szó első Élő Újság című programján Mezőváriban figyeltem fel először az akkor még érettségi előtt álló Józan Lászlóra. Később a beregszászi szín- ház Vidnyánszky Éva vezette gyermekstúdiósaként Moličre Képzelt beteg című darabjának főszereplőjeként ragadott meg a játéka. Józan László

Idővel Budapestre került, ahol a színművészetin tanult. Egy évet élt Londonban, ahol színművészeti kurzust látogatott. Talán a szerénysége miatt a váriak közül nem sokan tudnak arról, hogy jelenleg Eszenyi Enikő Kossuth-díjas színházigazgató és rendező társulatának, a Vígszínháznak az oszlopos tagja.

A fiatal tehetség 2009-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Marton László és Hegedűs D. Géza osztályában. Negyedévesként a Vígszínházba került gyakorlatra, a 2009–2010-es évadban pedig már a teátrum tagja. Az egyetemen a Forgács Péter rendezésében bemutatott Fáj című előadással nemzetközi sikereket ért el az osztályuk, több díjat és európai meghívást is kaptak. Fontos vizsgaelőadásai voltak az Asztali zene, a Koldusopera és a Nyaralók, valamint az akkor még Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház által bemutatott Liliomfiban. Józan László szerepelt Makk Károly Farkasbőrben című filmjében is, emellett 2009-ben elnyerte a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a Legjobb prózai színész díját. A Vígszínházban többek között a Dark play, A dzsungel könyve, a Chioggiai csetepaté, a Vörös és fekete, az Othello című előadásokban is láthatta a közönség. Nemrég Budapesten járva nem hagyhattam ki, hogy ne érdeklődjek a Kárpátaljáról indult fiatal színész művészi pályája alakulásáról.

– Az egyik legismertebb magyar színésznővel, Eszenyi Enikővel dolgozol. Milyen munkakapcsolatot sikerült kialakítani a rendezővel?

– Már többször dolgoztam a művésznővel. A tavalyi évadban egy kisebb szerepet kaptam a Pesti Színházban, amelyben Eszenyi Enikővel közös jelenetünk volt. Mondanom sem kell, izgatottan vártam az előadásokat, izgultam, kicsit féltem is. Viszont olyan jó kapcsolatot sikerült kialakítanunk a színpadon, hogy pillanatok alatt elszállt a lámpalázam. Idén, az évad elején is együtt dolgozhattunk az Othello című előadásban, amelynek ő volt a rendezője. Az évad második felében rám bízta Motel Kamzolj szabó szerepét a Hegedűs a háztetőn című musicalben. Szeretek vele dolgozni, sokat lehet tanulni tőle. Olyan szakmai fogásokat, amit csak színházban, szakemberektől lehet ellesni.

– Mennyire sikerült azonosulnod Motel szerepével?

– Minden színpadi alak megformálása a nulláról indul. Azért van két hónap próbafolyamat biztosítva számunkra, hogy minél közelebb kerüljön hozzánk a megformálandó szerep. Számomra fontos, hogy minden előadásban százszázalékos teljesítményt nyújtsak. Mivel prózai színészként végeztem, és a Hegedűs a háztetőn egy zenés darab, új feladat elé állítottak. Mindenképpen szerettem volna megfelelni a rendező követelményeinek. A visszajelzések alapján talán ez sikerült is. Estéről estére újra és újra meg kell harcolni a szereppel. Meg kell formálni Motel karakterét, jellemfiguráját, amiben Eszenyi Enikő instrukciói nagy segítséget jelentettek. Azt hiszem, sikerült vele azonosulnom.

– A musicalben nagy nevű magyar színészekkel lépsz színpadra...

– Először számomra is hihetetlen volt, hogy ott állok a Vígszínház színpadán Venczel Verával, Halász Judittal, Reviczky Gáborral, Kútvölgyi Erzsébettel, Rajhona Ádámmal, Igó Évával és más nagy nevű színészekkel. Fantasztikus emberek, csodálatos érzés együtt játszani velük.

– A Hegedűs a háztetőn az üldöztetések és kitelepítések idején játszódik. Témája a kisebbségi lét megélése Ukrajna egyik zsidók lakta falujában. A történet az összetartozás erejéről is szól kultúrák és emberek között. Kárpátaljáról származó magyarként ezt talán jobban át tudod érezni...

– Persze. Bár én olyan környezetben nőttem fel, a Beregszászi járásban, ahol egy tömbben élnek a magyarok, így nem éreztették velem soha azt, hogy kisebbséghez tartozom. A darabban viszont az anatevkai lakosokat elkergetik otthonaikból. Tevje, a tejesember és családja is az antiszemitizmus és pogromok ellen próbál lázadni. Híres dala, a Ha én gazdag lennék még ma is az egyik legismertebb musicalszám, amit milliók dúdolnak.

– Milyen darabokban láthat a közönség a jövőben?

– Jelenleg Varró Dániel, Presser Gábor és Teslár Ákos Túl a Maszat-hegyen című zenés darabját próbálom a Pesti Színházban. Itt egy angol náthás költőt kell megformálnom. A bemutató decemberben lesz. Augusztus végén Erdős Virág Kalocsa című darabjában egy nem létező, kitalált srácot alakítok. December elejéig be vagyok táblázva, aminek nagyon örülök. Sokat dolgozom, ez fontos számomra. A színészetben a legszebb a játék. Azt vallom, hogy ha a színművészeti egyetemen már megkaptam az alapokat, a tehetségemet csak kitartó munkával tudom gyarapítani, kibontakoztatni. Rengeteg tervem van, számtalan megformálandó szerep, újabbnál újabb kihívás áll még előttem. Örömmel fogadok minden lehetőséget.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó