2010. május 22., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 74. (937.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Törvénytelen a kerékbilincs

Az utóbbi időben rengeteg kellemetlenséget okoztak az autósoknak az ungvári parkolóőrök, akik rendre bilincsbe verték azokat a gépjárműveket, melyek tulajdonosai nem fizették be a parkolási díjat.

A haladást megakadályozó szerkezet eltávolítására pedig csak az ellenérték kifizetését követően kerülhetett sor. Mindez komoly, olykor tettlegességig fajuló vitákat szült. Hasonló volt a helyzet az ország más nagyvárosaiban is. A hivatal és az állampolgárok közötti ellentétekből bírósági ügy lett.

A kérdés most megoldódni látszik, mert mint arról a megyei rendőrfőkapitányság sajtószolgálata tájékoztatta lapunkat, az ügyben az autósoknak kedvező döntést hozott az egyik kijevi bíróság. Az igazságszolgáltatás döntése értelmében törvénytelen az ukrajnai parkolási szabályok 31. és 32. cikkelyében foglalt, a Timosenko-kormány által múlt év decemberében elfogadott előírás. Az idén márciusban hatályba lépett rendelkezés szerint vezették be ugyanis Ukrajnában a kerékbilincsek hivatalos használatát.

A bíróság döntése ellen valószínűleg fellebbeznek majd a parkolókat üzemeltető vállalkozások, elvégre a szabály hatályon kívül helyezésével tekintélyes jövedelemtől esnek el. A bíróság azonban erre az eshetőségre is gondolva azonnali hatállyal betiltotta a kerékbilincsek használatát, és a tiltást az esetleges további pereskedés idejére is érvényesnek mondta ki.

A már hatályba lépett rendelkezés értelmében a parkolót üzemeltető cég (Ungváron egy külföldi vállalat) dolgozója és az autótulajdonos közötti vita esetén a bilincs eltávolításáért való fizetés megtagadásáról az alkalmazott köteles jegyzőkönyvet felvenni. Ezt követően el kell távolítani a bilincset. A cégnek viszont joga van beperelni az engedetlen autóst.

Abban az esetben, ha az üzemeltető cég alkalmazottja nem hajlandó jegyzőkönyvet készíteni és a járművet blokkoló szerkezet eltávolítását is megtagadja, a gépjárművezető nyugodtan forduljon rendőri segítségért. A közigazgatási törvény értelmében ugyanis a közlekedési eszközök forgalomból történő ideiglenes kivonására csak a rendőrség jogosult. Ám ennek is kötött szabályai vannak és csak abban az esetben lehetséges, ha körözés alatt álló járműről van szó, avagy a rendőr olyan súlyos műszaki hibát észlel, mely miatt a gépkocsi veszélyt jelent a többi közlekedőre. Az esetről az intézkedő rendőr köteles jegyzőkönyvet felvenni.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó