2010. május 22., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 74. (937.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Új szelek a rendőri berkekben

Mostantól nem léteznek csip-csup, félreseperhető bűnügyek, a tyúklopás felderítése ugyanolyan fontos, mint a rablásoké vagy az emberöléseké, mondta csütörtöki ungvári munkalátogatása során Anatolij Mogiljev. A belügyminiszter találkozott a kárpátaljai rendőrség tisztikarával, majd tájékoztatta a médiát a testületen belüli elképzelésekről.

A tárcavezető a sajtó munkatársai előtt elmondta, milyen elvárásokat támaszt az új vezetés rendőreink elé. Elsődleges feladatnak nevezte a lakossági bejelentések szigorúan pontos kezelését. Eddig az volt a gyakorlat, hogy a jelentéktelennek tűnő ügyeket egyszerűen a fiókba dobták, hogy ne rontsák a statisztikát. A szúrópróbaszerű vizsgálatok során kiderült, nagyon hanyagul kezelték a rendőrök a kisebb ügyeket.

A belügyminiszter többször megismételve hangsúlyozta: minden esetet regisztrálni kell, el kell rugaszkodni a korábbi bürokratikus hozzáállástól. Nem kell attól tartani, hogy az esetek adekvát kezelése rontani fogja a bűnügyi statisztikát. Ezért senkit nem fognak megróni, hisz a bűnözés terjedéséért nem a rendőrök, hanem elsősorban a beteg társadalom, a rossz életkörülmények okolhatók. Ha elfedjük, azzal csak tetézzük a bajt, mondta Anatolij Mogiljev.

A rendőri munkában továbbra is fontos szerep jut a bűnmegelőzésnek és az eredményes nyomozásnak. Az esetek felderítése terén a kárpátaljaiak a legjobbak között vannak, de azért itt is van min javítani. A miniszter elmondta, nem érdeklik a százalékok, konkrét számokra kíváncsi. A fő feladat, hogy minél több bűnöző kerüljön rendőrkézre és nyerje el megérdemelt büntetését.

Keményebb számonkérésre számíthatnak a közlekedésrendészet munkatársai. Mogiljev szerint mostantól egyetlen kritériumot vesz figyelembe, az áldozatok és a sérültek számát. Ha ez a mutató romlik, az a helyi szerv munkájának csapnivaló minőségét jelzi, s ezért akár fejek is hullhatnak a közlekedésieknél, mondta.

Javítani és egyszerűsíteni fogják lakossági szolgáltatásaikat, köztük az útlevelek, személyi igazolványok és a különféle engedélyek kiadását. Nem szerezhet tekintélyt a rendőrség, ha hivataljaikban packáznak az ügyfelekkel. Az ügyintézésnek egy helyen, az állampolgár ide-oda küldözgetése nélkül, operatívan kell zajlania.

Végezetül a szerv rendkívül alacsony népszerűségének helyreállítása szempontjából nagyon fontos a gyors és objektív tájékoztatás. Bármilyen, akár a rendőrségnek kellemetlen esetről legyen szó, haladéktalanul tájékoztatni kell a lakosságot. Ezzel a pánikkeltő szóbeszédnek is elejét vehetik, és elérhetik, hogy az állampolgárok ismét bizalommal és félelem nélkül forduljanak a rendőrséghez.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó