2010. május 22., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 74. (937.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Tűzoltás a vízben

Lassan megyeszerte megszűnik az égi áldás, "lábnyomát" azonban számos településen otthagyta. Vidékünkön több mint négyszáz családi ház és kétezernél is több hektárnyi mezőgazdasági terület szenvedte meg a szokatlanul csapadékos időjárást.

Az elmúlt huszonnégy órában olyan rémhírek kaptak lábra, hogy a Tisza vízszintje Csapnál tizenegy méterre duzzad, ám erről egyelőre szerencsére szó sincs, hiszen a vízügyisek legfrissebb jelentése szerint a folyó vízszintje még mindig nem érte el a hét métert, ráadásul lassú apadás kezdődött. A Latorca magassága is csak pár centiméterrel lépte túl a négy métert, s legfeljebb néhány centis emelkedés várható még.

A legnagyobb gondokat a munkácsi járási Beregrákos környékén okozta az elmúlt napok esőzése. Családi házak tucatjainak pincéjébe tört be és öntötte azt el az ár, sok helyütt a szobákban is térdig ért a víz, amely a kutakba is befolyt. A katasztrófa-elhárítási egységek szivattyúi folyamatosan dolgoznak, ám üzemeltetésüknek nem sok látszatja van, mivel a vízelvezető csatornák többsége eldugult a korábban odahordott jelentős mennyiségű háztartási hulladék és szemét következtében.

Ötvenmillió hrivnyát ígér már évek óta a kormány a Beregrákost elkerülő út megépítésére, amely most azt a célt is szolgálhatta volna, hogy gátként védi meg a települést az áradattól, de hiába érdeklődtem szinte havonta, nem érkezett meg a szükséges összeg, panaszolta Kohutics Dezső polgármester. Most bezzeg mindenféle rendkívüli bizottságok alakulnak, ám ez csak tűzoltás, eső után köpenyeg, mint az a százmillió hrivnya is, amit újabban a károk felszámolására ígérnek. De miért csak utána és nem előtte gondolnak erre, ha ugyan egyáltalán látunk belőle valamit?

KISZó-információ

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó