2010. május 22., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 74. (937.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Újraszámfejtik a nyugdíjakat

A megyei Nyugdíjalap munkájának első negyedéve, az állami költségvetés elfogadásából eredő nyugdíjemelések kerültek napirendre Anasztaszija Péntek, az alap vezetőjének sajtótájékoztatóján.

Kiderült, január–április folyamán 1 milliárd 57 millió hrivnya folyt be a Nyugdíjalapba, azon belül 534 millió saját bevétele volt. Ez a tervbe vett összeg 96,3 százaléka. Május elsejei adatok szerint Kárpátalján 88 769 nyugdíjjárulékot fizető vállalkozást tartanak nyilván, közte 71 109 magánvállalkozót.

A Nyugdíjalap a taglalt időszakban 343 keresetet volt kénytelen benyújtani adósaival szemben 10 millió 375 ezer hrivnya összegben. A hónap elején a Técsői és az Ungvári járásban, valamint Ungváron, Munkácson és Huszton tartoztak a legtöbben. Aggasztó, hogy a gazdaságilag aktív, jól működő vállalatok sem utalják át idejében a Nyugdíjalapnak a kötelező befizetéseket, az év eleje óta 2 millió 87 ezerre nőtt a tartozásuk, melynek teljes összege ma 10 millió 461 ezer hrivnya.

– A kommunális vállalatok szintén nem tartják be a határidőket. Többször kértük a járási tanácsok és közigazgatások vezetőit, hogy a szóban forgó összegeket építsék be a járási költségvetésekbe, s ily módon számoljanak el a Nyugdíjalappal. Nőtt az állami erdőgazdaság, a mezőgazdasági és a védelmi minisztérium fennhatósága alá tartozó intézmények tartozása is. Ügyükben levelet intéztünk a Miniszteri Kabinethez – mondta el Anasztaszija Péntek, aki szólt az új szociális standartokról. A költségvetés elfogadása után május elsejétől a munkaképtelenek számára megállapított minimálbér új összegéből állapítják meg a minimálnyugdíj összegét is. Amennyiben a nyugdíjas illetménye esetleg csökkenést mutat, annak összegét változatlanul hagyják. Anasztaszija Péntek

Jelenleg 291 861 nyugdíjas él vidékünkön, akiknek 91,1 százalékát, azaz 266 029 idős embert érint az újraszámfejtés. 230 683-an május folyamán hozzájutnak megemelt illetményükhöz, mely átlagosan 77 hrivnya 20 kopijkával egészül ki. 35 346 hajlott korú embernek pedig az eddiginél 10 hrivnyával vagy ennél kevesebbel hoz többet a postás, s ők június folyamán kapják meg ezt az összeget. Január-februárért májusban 230 901 személy kap nyugdíjkiegészítést, míg a március-áprilisi kiegészítést júniusban fizetik. Mindazok, akik az idén újraszámfejtés miatt fordultak a Nyugdíjalap kirendeltségeihez, június folyamán már az új összeget vehetik kézhez januárig visszamenőleg. Az újraszámfejtés után a megyében jelenleg 901 hrivnya 21 kopijka lett az átlagnyugdíj. A szakemberek a 61-40-49-es ungvári telefonszámon válaszolják meg a lakossági kérdéseket.

Lapunk azon kérdésére, mennyire aktuális a nyugdíjkorhatár emelése, a Nyugdíjalap vezetője elmondta, bár a kormány egyelőre elvetette, elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb sor kerüljön rá.

– A háború utáni években, a nagy baby-boom idején nyolc-tíz gyereket neveltek egy családban. A későbbi generációk már csak egyet-kettőt vállaltak. Vagyis ma tíz nyugdíjasra legfeljebb 1-2 munkaképes felnőtt jut. Ha figyelembe vesszük, hogy azoknak a fele is munkanélküli vagy feketén dolgozik, tehát nem fizeti a járulékot, érthető, miért nincs elég pénz az öregek eltartására. Ideális esetben egy nem dolgozóra legalább két hivatalosan foglalkoztatott személynek kellene jutnia – magyarázta el Anasztaszija Péntek.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó