2010. május 22., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 74. (937.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Szempont
Életképes a kettős állampolgárság?

Benyújtották a magyar Országgyűlésnek a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslatot. A kezdeményezést a határon túli magyarságszervezetek egyöntetűen támogatják. Vajon miként látja a helyzetet a kárpátaljai ukrán média? Petro Hojsz, a RIO főszerkesztője

– Hogyan viszonyul a kettős állampolgárság intézményéhez?

– Bár a világ több országában is elismerik, a többes állampolgárságot ennek ellenére nem tartom szerencsésnek Ukrajnában. Az indok egyszerű – az ország, a nemzet nem áll készen erre. Egy fiatal, még formálódó nációnak saját identitásán kéne munkálkodnia, mely megszilárdítaná az állampolgári öntudatot. Civilizált, fejlett társadalomban lehet életképes a kettős állampolgárság intézménye. Több külföldön élő barátom is lemondana az állampolgárságáról és világpolgárként élne. Ez sajnos, ma még nem életszerű. Amíg vannak határok és államok, addig ehhez kell tartanunk magunkat.

– Milyen reakciókat váltana ki a törvény jogerőre emelkedése?

– Precedens értékű lehet, de ehhez gazdaságilag erős ország kell. Mindenekelőtt a határvitákat kellene megoldani. Megfelelő életszínvonal mellett senkit sem érdekelne, melyik országnak az állampolgára. Ha reálisan nézzük, nagyon soká jön el ez az idő.

– Mit jelenthet a kárpátaljai magyarok számára a kettős állampolgárság?

– Mivel jómagam is magyar gyökerekkel rendelkezem, ezért úgy vélekedem, hogy a kettős állampolgárság intézményének inkább érzelmi szempontból van jelentősége. Főleg az idősebb generáció számára.

– Amennyiben lenne rá lehetőség, igényelné a magyar állampolgárságot?

– Igen.

Sz. S.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó