2010. május 20., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 72-73. (935-936.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Ismét felcsendül a nászinduló
Menyasszonyparádé és kárpátaljai esküvőfesztivál

Várhatóan több mint száz menyasszony csodálható meg Ungváron június 27-én. Ugyanis harmadik alkalommal kerül megrendezésre a kárpátaljai menyasszonyparádé és vidékünk első esküvőfesztiválja. Fehérbe öltözött arák, násznagyok, vőfélyek, zenekarok a vidékünkre jellemző lakodalmas szokásokat, valamint a házasság intézményét és a szerelmet népszerűsítik.

Az adatok szerint Ukrajnában minden második házasság válással végződik. Ami még elszomorítóbb, a szakítások zöme az örök(!)hűséget fogadást követő évben történik. Ebből arra lehet következtetni, hogy a mai fiatalok nagy része nem áll készen a családalapításra. A házasság sokak számára csak jó mulatság, nincsenek tisztában azzal, hogy az "igen" után életükben új fejezet kezdődik. Ezért is tartják hasznosnak az ilyen és hasonló programokat a szervezők.

– A menyasszonyparádé célja – az előző kettőhöz hasonlóan – rávilágítani olyan értékekre, mint a házasság, a család és a tradíciók. A szórakoztató programok mellett idén is rengeteg meglepetéssel várjuk az érdeklődőket – mondta Rosztyiszlav Bulanov, az ungvári Nye Ponyal rendezvényszervező iroda munkatársa azon a sajtótájékoztatón, ahol a parádét népszerűsítették.

Minden kezdet nehéz, az első szemlén még csak 32 menyasszony vett részt. Tavaly 92-en öltötték magukra az esküvői ruhát. Reményeink szerint az idén rekordot döntenek és túlszárnyalják a bűvös százas határt, hisz már most 93-an jelentkeztek. Újdonság, hogy határon túlról is regisztráltak. Több egyedi, szokatlan és meglepő menyasszonyi ruhára, s emellett sok érdeklődőre számítanak, mivel számos ukrán utazási iroda az alkalomhoz időzít kárpátaljai utakat.

Az elmúlt évekkel ellentétben egész napos programmal készülnek. Első alkalommal kerül megrendezésre a kárpátaljai esküvőfesztivál, ahol a lakodalmas gasztronómia is szerepet kap.

– A rendezvényt nem nevezhetjük sablonosnak – hangsúlyozta Szerhij Deniszenko, az egyik szervező. A meglepetéseket azonban nem árulta el.

Ám a parádé nemcsak mókáról és kacagásról, magamutogatásról szól. A szervezők mozgósítják vidékünk legjobb esküvői fotósait és operatőreit, hogy megörökítsék a rendezvény minden pillanatát. Az elmúlt évekhez hasonlóan a lányokról fotósorozat és videofilm készül. Szakítva a hagyományokkal, most eredeti, meglepő helyszíneken kattognak majd a gépek, forog a film. Ezeket az anyagokat minden részvevő megkapja ajándékba, de az érdeklődők számára is elérhetővé teszik azokat.

Izgalmakból és versenyekből sem lesz hiány. A hagyományoknak megfelelően díjazzák a legeredetibb frizurát, sminket, menyasszonyi csokrot és ruhát. Természetesen ez nem szépségverseny, hisz köztudott, minden menyasszony gyönyörű. A fődíj egy kétszemélyes külföldi nyaralás, de több értékes ajándék is gazdára talál. A szervezők az idén sem feledkeznek meg a jótékonyságról. A menyasszonytánccal a városi gyerekkórháznak gyűjtenek. Aki hajlandó fizetni, táncba viheti a számára szimpatikus menyasszonyt.

Az elmúlt két fesztivál fotói és videói megtekinthetők a www.parad.uz.ua., s az idei parádé részleteiről, jelentkezésről is ugyanitt lehet érdeklődni.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó