2010. május 20., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 72-73. (935-936.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Vb-váró
Már "nem ér" a cseles büntető

A világbajnokság előtt három héttel jelentős változást vezet be a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szabályalkotó testülete (IFAB). Ezentúl a tizenegyesek előtt megtorpanó futballisták hiába találnak a kapuba, góljukat érvénytelenítik a játékvezetők.

– Többször is láttunk olyan esetet, hogy a büntetőt rúgó játékos nekifut a labdának, ám amikor odaér, megtorpan, és emiatt a kapus elindul az egyik irányba. Ekkor a tizenegyest lövő játékosnak már könnyű a dolga. Ez teljesen sportszerűtlen – indokolta a döntést Patrick Nelson, az IFAB tagja.

Jérome Valcke, a FIFA főtitkára elismerte: Az új szabály eléggé nagy változás lesz, de a 2010-es világbajnokság jó főpróbája lehet ennek az előírásnak.

Abban az esetben, ha egy futballista elköveti ezt a hibát, a játékvezető sárga lapos figyelmeztetésben köteles részesíteni őt, és természetesen a gólt is érvénytelenítenie kell. Azt ellenben továbbra is elnézik, ha futás közben torpan meg a büntetőt végrehajtó labdarúgó (tehát nem közvetlenül az elrúgás előtt áll meg).

A brazil bajnokságban már-már szokássá vált, hogy a lövés előtt megáll a tizenegyest elvégző játékos (portugálul csak paradinhának, azaz kicsi megállásnak nevezik az így elvégzett büntetőket). A IFAB emiatt is látta elérkezettnek az időt arra, hogy lépéseket tegyen a kapusok kiszolgáltatottsága ellen.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó