2010. május 20., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 72-73. (935-936.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Szomorkás idényzáró női kézilabdásainknál

A Zaki ismételt kiesése után Kárpátalja egyedüli élvonalban szereplő együttese, az Ungvári Kárpáti női kézilabdacsapata Kijevben a Szpartak elleni két találkozóval fejezte be a 2009–'10-es bajnoki idényt.

Mielőtt a mérkőzéslemondásokkal tarkított és a kárpátaljai kézilabda-hívek számára nem sok örömöt hozó évad konzekvenciáit bevonnánk, amelyben lányaink az utóbbi évek leggyengébb teljesítményét nyújtva a tavalyi bronzérem után csak az utolsó előtti, hetedik helyen végeztek, nézzük a két záró összecsapás rövid krónikáját.

Rápihenve utazhattak Kijevbe lányaink, mivel az előző kettős fordulóban "erőnyerők" voltak, hiszen ellenfelük, a Dnyiprjanka Herszon anyagi okokra hivatkozva lemondta az ungvári megmérettetést. Egyébként ezt a "húzást" előtte a Kárpáti is megtette. Hasonló kifogással maradt távol a bajnok Szmart elleni krivij rihi találkozóktól, aminek háttere a "rossznyelvek" szerint valójában más volt. Ettől eltekintve és a körülményeket figyelembe véve, kézilabdásaink meglehetősen összeszedetten kezdték az első találkozót.

S nemcsak jól kezdték, hanem hasonlóan is folytatták és végig méltó ellenfelei voltak a három lépcsőfokkal feljebb álló fővárosiaknak. Sőt olyannyira belelendültek, hogy megnyerték a mérkőzést (32–31). A visszavágó első játékrészében szintén jól tartották magukat Szemalék, csak a végére fogyott el az erő és nyert a Szpartak 39–30-ra.

Ám ez az akár bravúrosnak is tekinthető két bajnoki pont már semmit sem változtatott a "leányzó fekvésén", mert az Ungvári Kárpáti minden várakozást alulmúlva, huszonhat vereség mellett mindössze kilenc győzelemmel a háta mögött a bajnoki tabella hetedik helyén kötött ki.

Nem kívánunk pálcát törni lányaink egész évi teljesítménye fölött, pedig lehetne. A fiaskó okairól inkább Borisz Petrovszkij vezetőedzőt kérdeztük:

– Az eddigi legnagyobb siker, a tavalyi bronzérem után Szlovákiába szerződött, amiből már akkor sokan sejtették, hogy valami nincs rendjén a csapat háza táján.

– Igen, mint ahogy az már ilyenkor lenni szokott, rólam is azt terjesztették, hogy azért hagyom itt a csapatot, mert jobb szerződést kaptam és futok a pénz után. Nem magyarázkodom, de nem ez volt a fő szempont.

– Hanem mi?

– A csapat vezetői nem teljesítették a kéréseimet. Meghatározó játékosokat engedtek el, és nem igazoltak a helyükre. Ismerve a megmaradtak képességeit, nem láttam értelmét a további munkának. Számomra a napnál is világosabb volt, hogy a vezetés elvárásait, azaz a múlt évi harmadik helyezés megismétlését képtelenség lesz teljesíteni.

– Idény közben mégis visszatért. Miért, hiszen addigra sem változott semmi.

– Tudom, hogy a válaszomon mosolyogni fog, de ettől még igaz: lejárt a szlovákiai szerződésem, a Kárpáti vezetői pedig "rádumáltak", hogy folytassam. Én pedig elhittem a mondás igazát: hogy az új seprű jól seper. Viszont egy olyan testileg-lelkileg szétzilált gárdát kaptam vissza, amelynél csak két-három találkozón át tarthatott a lendület. Képtelen voltam csodát művelni.

– Hogy értsük ezt?

– Ilyen anyagiakkal a háta mögött egyetlen csapat sem tud eredményesen szerepelni. Tudtommal a pénzről nem nekem kell gondoskodnom. Persze, nemcsak minket sújtott a gazdasági válság. A sokszoros bajnok Motor Zaporizzsja 7(!) vereséget szedett össze ebben az idényben, annyit, amennyit korábban tíz év alatt sem. A másik példa a Halicsanka Lviv. A lembergi televíziógyár együttese ebben az idényben csak árnyéka volt önmagának. Igaz, ellenpélda is van. A Szmart Krivij Rih! Az acélgyári együttes szárnyakat kapott. Mert van pénzük, össze tudják vásárolni a legjobb játékosokat. Ha annyi pénzünk lenne, mi is bajnokok lennénk!

– Az idei bajnokság csak a pénzről szólt?

– Ki kell mondanom: nagyrészt igen! S azt is, hogy ezzel hatalmas pofont kapott a szakma.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó