2010. május 20., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 72-73. (935-936.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Az olvasó kérdez...
Vitamint időre?

"A napokban egyik ismerősömtől azt hallottam, hogy a vitaminokat mindig egy időben kell bevenni. Igaz ez?" – kérdezi H. Sándorné a Beregszászi járásból.

Aki válaszol: Hajszák Margarita kandidátus, az ungvári "Rehabilitáció" Orvostudományi Központ diagnosztikai laboratóriumának vezetője.

– Annak ellenére, hogy a vitaminok nem gyógyszerek, nem árt betartani néhány velük kapcsolatos szabályt:

• Legjobb, ha reggeli után 10–30 perccel vesszük be, hogy az esetleg bennük lévő savak ne irritálják a bélnyálkahártyát.

• A mikroelemeket tartalmazó készítményeket az étkezéstől függetlenül jobb a nap második felében bevenni, az aminosavakat tartalmazó komplex vitaminokat viszont kizárólag éhgyomorra, étkezés előtt 30 perccel.

• Az enzimeket tartalmazó preparátumokat csakis orvosi javaslatra szabad alkalmazni. Étvágyjavító gyanánt ugyanis fennáll a veszélye, hogy megzavarják a hasnyálmirigy működését.

• A vitaminokat nem szabad a szívgyógyszerekkel és hormonális orvosságokkal egyszerre bevenni, ugyanis megzavarhatják az utóbbiak felszívódását. Tartsunk köztük legalább 15 percnyi szünetet.

Meddig vezessen a terhes nő?

"A terhesség hányadik hetéig nem ellenjavallott a kismamáknak az autóvezetés?" – kérdezi egy ungvári járási olvasónk.

Aki válaszol: Marianna Korobij nőgyógyász:

– Az igazat megvallva az lenne az ideális, ha a hölgyek már a másállapot kezdetétől hanyagolnák a vezetést, ezáltal ugyanis a vele járó stresszhelyzetet is elkerülhetnék. Ám a terhesség harmincadik hetétől már mindenféleképpen veszélyes a kormány mögé ülni, ugyanis ez a típusú testhelyzet hátrányosan befolyásolja a medence vérkeringését, a magzat intoxikációját, netán a méhlepény idő előtti leválását okozhatja. A babavárás utolsó szemeszterében már semmilyen fizikai megterhelés nem ajánlott, és a komputer túlzott használata is ellenjavallt.

M. T.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó