2010. május 20., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 72-73. (935-936.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Gyermektáborozás gondokkal

A megyei egészségügyi főosztályok és a Köjál vezetőinek részvételével tanácskozást tartott az ukrán egészségügyi miniszter. Zinovij Mitnik a gyerekek idei gyógyüdülési és táborozási lehetőségeiről egyeztetett az illetékesekkel. A miniszter a tavaly Kárpátalján, valamint Doneck megyében történt fertőzéses esetek kapcsán hangsúlyozta, mennyire fontos a táborokban az egészségügyi-higiéniai szabályok biztosítása. Felhívta rá a figyelmet arra, gyanú esetén haladéktalanul el kell különíteni a fertőzöttet.

Sajnos a számtalan átszervezés, privatizáció, bezárás miatt az elmúlt időszakban Ukrajna-szerte jelentősen megcsappant a városon kívüli üdülés lehetősége. Így jelenleg a lágerek 92 százaléka az iskolák területén működik majd. Nyilvánvaló, hogy ezekben szó sincs a gyerekek egészségvédelméről, legfeljebb aktív pihenéséről. Ám sajnos, a szűkös költségvetések miatt sokszor még ezek is rövidített munkarend mellett működnek.

A tervek szerint idén nyáron 15 412 táborban üdülhetnek fiataljaink, azon belül 699 vidéki, 437 kézműves, 113 sport, valamint 13 744 iskolai lágerben stb. Ugyanakkor nyugtalanító az a tény, hogy sok helyütt nem tartják be a gyerekek étkeztetésének higiéniai és tartalmi előírásait. Éppen a magas tápértékű élelmiszerek – hús, hal, sajt, túró, tej és más tejtermékek stb. –, a vitamindús és ásványi anyagokban gazdag zöldségek és gyümölcsök hiányoznak a menüből.

Mint azt Tetyana Litovcsenko, a megyei Köjál gyermek-higiéniával foglalkozó osztályának vezetője lapunknak elmondta, Kárpátalján a múlt évhez hasonlóan 551 táborban pihenhetnek a fiatalok. 17 a külvárosokban nyílik, 10 kézműves és 33 más jellegű lágert szerveznek. Ezenkívül a Maljatko és a Csoven szanatóriumokban várják a különféle egészségügyi problémákkal küzdő gyerekeket, 489-et pedig az oktatási intézmények területén szerveznek meg. Ezúttal is a tavalyihoz hasonló számú fiatal üdültetésére nyílik lehetőség, ám annak ellenére, hogy a minisztérium az iskolai táborok nyolcórás nyitva tartását és napi kétszeri étkeztetést ajánl, ugyancsak finanszírozási problémák miatt ezek legfeljebb hatórás munkarenddel dolgoznak majd.

(magyar)

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó