2010. május 20., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 72-73. (935-936.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Éljen a muzsika!

Az Ungvári Zádor Dezső Zeneművészeti Szakiskolában hatalmas sürgés-forgásba csöppenek. A termekből árad a zene, diákok és tanárok jönnek-mennek, majd néhány perc után kis időre elcsendesedik minden. Szvitlana Sztehnej

– Megkezdődtek az államvizsgák – tájékoztat a helyzetről Szvitlana Sztehnej, a tanintézet igazgatónője. – Szakiskolánknak 242 diákja van, 61 végzőst bocsátunk ki. Örömmel mondhatom, hogy már minden diploma előtt álló hallgatónk megkapta a célvezénylést, tehát mindenkinek lesz munkahelye.

Zsúfolt az idei koncertprogramunk is, számtalan meghívásnak teszünk eleget. A múlt héten az egyik harmónikásunk, Igor Sztehnej második helyezettként tért haza egy nemzetközi megmérettetésről, a napokban pedig a népi hangszeres együttesünk aratott sikert egy nemzetközi koncerten.

Az igazgatónő felhívja a figyelmet a földszinti pannókra, amelyeken a zenei versenyek díjazottjainak fotói láthatók. Ezek is bizonyítják: az oktatási intézmény tehetséges művészpalántái soha nem térnek haza üres kézzel.

A tanintézetben folyó oktatásról ejtve szót elárulja, ez az egyetlen olyan szakiskola Kárpátalján, amely zenepedagógusokat képez, s többek között a karmesteri fokozat is megszerezhető. A hangszeres oktatás magas szinten folyik. Itt még olyan ritka fúvós zeneszerszámokra is hirdetnek felvételt, mint a flóta, a klarinét, a fagott, az oboa, a szaxofon, a kürt, a tuba és a harsona, valamint a népi hangszerekre: dombra, cimbalom. Aki a zongora szakon tanul, második hangszerként az orgonát is választhatja. Az igazgatónő közbenjárásának köszönhetően sikerült megvásárolni egy kisebb méretű hangszert, így már nem kell a megyei filharmónia orgonáját használni a gyakorlásra.

– A legtöbben általában a zongora és a népi hangszerek szakra jelentkeznek, de az utóbbi években a fúvós hangszerek iránt is nagy lett az érdeklődés. A tanulmányi idő tanintézetünkben négy év – folytatja az igazgatónő. – Az oktatás csak nappali tagozaton folyik. A hallgatók hetente pedagógiai és hangszeres gyakorlatokon is részt vehetnek. A kijelölt napokon a megyeszékhely iskoláiba, művészeti intézményeibe látogatnak, ahol ismert szakemberektől a gyakorlatban tanulják meg a pedagógiai módszereket. Füzesséry István

A szakiskola anyagi-műszaki bázisa az utóbbi években sokat javult, új hangszereket vásároltak és a kottaállomány is jelentősen bővült. Az ismert kárpátaljai zeneszerzőnek, a szakiskola alapítójának és névadójának, Zádor Dezsőnek a fia apja kottáit ajándékozta a tanintézetnek. A tanári kar 124 pedagógusból áll, közülük többen Ukrajna Érdemes Művésze címmel büszkélkedhetnek.

– Gondot jelent, hogy a szaktantárgyakból a több évtizeddel ezelőtt kiadott tankönyvek szinte kizárólag orosz nyelvűek. Ukrán nyelvű fordításukra nem vállalkozik senki – fejti ki Szvitlana Sztehnej. – Az órákon tehát a tanárnak kell mindezt elvégeznie, hogy a diákok már az ukrán nyelvű jegyzeteiket használhassák.

A szakiskola magyar nemzetiségű diákjainak szintén az ukrán nyelv okozza a legtöbb gondot.

– Jelenleg 49 magyar hallgatónk van, sokan a péterfalvai, a kaszonyi és a csapi művészeti iskolából kerültek hozzánk. Tehetségesek, szófogadóak, és ami a legfontosabb, igen szorgalmasak. Az ukrán nyelvtudásuk azonban hiányos. Viszont azt is érzik, hogy az államnyelvet mindenképpen bírniuk kell, ha tovább akarnak tanulni felsőoktatási intézményekben, vagy koncertmesterként szervezői munkát szeretnének végezni. Így idővel adaptálódnak. Egyébként a szakiskola diákönkormányzatának elnöke magyar, a csapi Filep Anita.

Az igazgatónő által elmondottakat maguk a hallgatók is megerősítik, hozzátéve, hogy tanáraiktól nagyon sok segítséget kapnak. A téglási Füzesséry István másodéves, és gitárszakon tanul. Tíz éve jegyezte el magát a hangszerrel, s mint mondja, csak nyert azzal, hogy ebben a szakiskolában gyarapíthatja tudását, szerezhet diplomát.

– Eleinte nagyon gyengén beszéltem ukránul, de most már jobban megy – mondja. – Az osztályban mindössze ketten vagyunk magyarok. A gitártanárom, Petro Kuljbovszkij, valamint Pavlo Sztulisenko igazgatóhelyettes is nagyon sokat segített, elsősorban a zenei szakkifejezések elsajátításában.

A harmadik évfolyamos karmester szakos Filep Anita olyan osztályba került, melyben sok magyar fiatal volt, így egymást segítve tanultak. Anita szintén a tanárok jóindulatát emeli ki, különösen Deák Tamarának köszönhet sokat.

A szakiskola magyar oktatói közül Fülöp Ibolya, Tomics István és Tomics Ferenc igen népszerű a magyar diákok körében. És ami különösen fontos: az oktatók is büszkén mesélnek magyar anyanyelvű tanítványaik sikereiről.

– Aki felvételt nyer a szakiskolába, az csak tehetséges fiatal lehet – húzza alá Tomics Ferenc.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó