2010. május 20., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 72-73. (935-936.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Egy tanácsülés utózöngéi

Mint arról lapunkban beszámoltunk, a Beregszászi Járási Tanács legutóbbi ülésének legfontosabb napirendi pontja az idei költségvetés elfogadása volt. A 90 honatya közül az ülés előtt mindösszesen 49 (+2) regisztráltatta magát (a határozatképességhez 46 fő jelenléte szükséges). Megjegyzendő, hogy a legtöbb távolmaradó a KMKSZ-UMP frakciójából került ki (a 27-ből gyakorlatilag húszan hiányoztak).

Az ominózus ülés nagy visszhangot keltett. Bizonyos személyek nem gondolták végig – vagy nagyon is?... –, mit cselekszenek. Információink szerint a bojkott mögött a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) járási szervezete elnökének "partizánakciója" áll, amit még a megyei vezetéssel sem egyeztetett. Bár ez, ismerve a szervezetben uralkodó demokratikus centralizmust, valószínűtlen. Úgy tűnik, egyesek sérelmeik megbosszulására használták fel a KMKSZ-UMP frakcióját és vetették be a végső fegyvert. Számításuk be is jött volna, ha nincsenek a tanács lelkiismeretes képviselői, köztük az a hat KMKSZ-es is, akik felelősséget éreznek a járás lakosságáért, azért a több tízezer emberért, köztük pedagógusokért, orvosokért, köztisztviselőkért, akiknek a megélhetése a költségvetéstől függ.

A botrányos ügyben megkerestük a járási tanács elnökét, s kértük, értékelje a történteket. Csizmár Béla őszintén bevallotta, végigizgulta a tanácsülést.

– Voltak, vannak és sajnos lesznek is gonosz emberek. Olyanok, akiket az önös érdek, a bosszúvágy vezérel, és nem mérlegelik a következményeket. Hála Istennek, sikerült elfogadnunk a költségvetést. Mindig azt mondom, hogy a rossz dolgokon tovább kell lépni, nem szabad lehorgonyozni.

Bennem a pozitív dolgok tartják az erőt, azokra kell nagy hangsúlyt fektetni, mert csak úgy tudunk fennmaradni, ha a gonosz emberekkel nem foglalkozunk – szögezte le a járási tanács elnöke.

Csizmár Béla túltette magát a történteken. A polgármesterek viszont nem emésztették meg ilyen gyorsan a múlt heti eseményeket. Lőrinc Béla, Gát polgármestere elmondta, éppen azoknak, akik bojkottálni szerették volna az ülést, lett volna a feladatuk, hogy sürgessék, elősegítsék annak lebonyolítását.

– Szerencsére néhány képviselő fontosnak tartotta, hogy eljöjjön, nyilván felmérte a következményeket. Két hónapja nem tudunk pénzt utalni az óvodások étkeztetésére. Ha ez valakinek játék, hát szeretném eszébe juttatni, ez egyáltalán nem vicces – adott hangot felháborodottságának a polgármester.

Hasonló véleményen van Sass Katalin, a Borzsovai Általános Iskola igazgatója, járási képviselő is, aki kérdésünkre, mi a véleménye a KMKSZ-es tagok viselkedéséről, hirtelen nem is tudta, mit mondjon.

– Először ott sem értettem, mi történik, annyira meglepett, hogy a KMKSZ-es képviselők ilyen formában tiltakoztak. Véleményem szerint ha valakinek valamiféle sérelme van, ne így jelezze. A járás alig várta ezt a pillanatot, és néhány meggondolatlan ember miatt majdnem költségvetés nélkül maradtunk. Én nagyon haragszom az ilyesmiért, ugyanis az óvodások, iskolások sorsa is veszélybe került – fejtette ki Sass Katalin.

Szerettük volna az ügyről megkérdezni Bakancsos László képviselőt, a járási tanács KMKSZ-es elnökségi tagját, ám lapzártáig többszöri próbálkozásunk ellenére sem sikerült utolérni.

A KMKSZ-UMP tiltakozásának egyik sarkalatos pontját Zubánics László, az UMDP frakcióvezetőjének személye képezi.

– Legutóbb egy nemzetközi konferenciát kellett otthagynom, hogy meghallgassam az ellenem irányuló kirohanásokat – mondja. – Azt tudomásul vettem, hogy nem vagyok a KMKSZ-UMP frakció egy részének a "szíve csücske" – szerintük az lenne a legjobb megoldás, ha én és az általam vezetett Beregi Hírlap egyszerűen eltűnne –, de nem hittem volna, hogy jelenlétemmel közel két tucat képviselőt tudok elriasztani. Ami az ellenem, illetve a szerkesztőség ellen felvetett vádakat illeti: az elmúlt 12 évben, amióta a főszerkesztői tisztséget betöltöm, igyekeztünk kiegyensúlyozott információs politikát folytatni. Természetesen ez sokaknak nem tetszik... Amikor egy-egy rendezvényről tudósítunk, abban mindenki "megtalálhatja" önmagát. A velünk kapcsolatos beadvánnyal a testületi ülés előtt pár perccel ismerkedtem meg, mivel a panaszosok, akik elvárták volna annak a lapban való megjelentetését, azt a mai napig nem juttatták el hozzánk.

A Beregszászi járásban a KMKSZ vezetése tehát végérvényesen levetette álarcát, s megmutatta valódi énjét: nem a közösségi, hanem az önös érdek kerekedett felül, amikor több ezer ember megélhetését kockáztatták egyetlen "valaki" sértett önérzete miatt.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó