2010. május 20., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 72-73. (935-936.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Szempont
Érettségi – hogyan méltassuk?

Ungváron idén 1015-en fejezik be középiskolai tanulmányaikat, közülük 964-en jelentkeztek az emelt szintű érettségire. A ballagás május 27-én lesz. Aztán jöhet a bankett... Volodimir Ohar, az Ungvári Városi Oktatási Osztály vezetője

– A legutóbb tartott sajtótájékoztatóján arra kérte a sajtó jelen lévő képviselőit, hogy a szerényebb ünneplést reklámozzák. Eszerint az iskolákban bizonyítványosztásnál nincs helye a mulatságnak?

– Az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium minden évben hoz egy rendeletet, amelyben szabályozza az utolsó csengő szervezésének rendjét, a bizonyítványosztást és a hozzá kapcsolódó méltatást. Bejelentésem erre épült, és elsősorban a szülőkhöz szóló üzenet volt. Hiszen ők szeretnék csemetéjük számára emlékezetessé tenni az utolsó csengőt, az iskola befejezését. Valóban fontos momentum ez egy fiatal életében, hiszen elszakad a megszokott környezetétől, az osztálytársaitól és tanáraitól. Viszont ezt úgy is emlékezetessé tehetik, hogy nem drága vendéglátóipari egységben szervezik meg az évzáró ünnepséget, hanem az alma mater falain belül, svédasztallal, üdítőkkel.

– Az iskolában ingyen ünnepelhetnek, nem kell terembérletet fizetni?

– Nem bizony, és ezzel is pénzt takarítanak meg. Otthon mindenki elkészíthet egy tálca szendvicset, süteményt, valamilyen húskészítményt vagy salátát. Üdítőitalokkal koccinthatnak a sikeres tanévzáróra.

– Az ételek és italok mellett a bankettek estélyi ruhái, a lányok hajkölteményei is a szülői pénztárcát karcsúsítják...

– Természetesen, amit a jelenlegi gazdasági krízisben nem mindenki engedhet meg magának. Minden évben felhívjuk erre a szülők figyelmét, de sajnos az a tapasztalat, hogy senki sem akar úgymond "kilógni" a sorból. Mindent megmozgatnak annak érdekében, hogy a gyermekük évzárója a szó szoros értelmében pompás legyen.

– Ön mint osztályvezető hozott erre vonatkozó korlátozó rendelkezést?

– Nem, erre csak a szaktárca kompetens. Én csak ajánlásokat tettem.

F. A.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó