2010. május 20., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 72-73. (935-936.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Küzdelem az árral

A megyei katasztrófa-elhárítási főosztály legfrissebb adatai szerint 316 porta – a megyeszékhelyen huszonhat, az Ungvári járásban százhatvankilenc, a Beregszásziban huszonhárom, a Munkácsiban pedig kilencvennyolc – került víz alá. Közel kétezer hektár megművelt földet – a Munkácsi járásban több mint nyolcszázat, a Beregszásziban négyszázhúszat, a Nagyszőlősiben közel négyszázat, az Ungváriban pedig kétszázhatvanat – öntött el a víz a napok óta tartó esőzések következtében.

Az Ungvári járásban Nagygejőc és Cservona környéke szenvedte meg leginkább az égi "áldást". Ötvenhárom, illetve harminchat porta került víz alá, az elöntött területek meghaladják a százötven hektárt. Hasonlóan elkeserítő hírek érkeztek a munkácsi járási Nagylucska és Beregrákos, valamint a huszti járási Szeklence környékéről is.

Az említett járások több településén a házak pincéi és kútjai is telítődtek esővízzel. A katasztrófa-elhárítás alakulatai a lakosság segítségére siettek. A károk felszámolásában közel negyven munkagép és több mint háromszáz szakember segédkezik. Szivattyúkkal és más eszközökkel igyekeznek elvezetni a vízet.

A Tisza és a Latorca vízszintje is megemelkedett, de a kritikus szintet még nem érte el. A védművek körzetében éjjel-nappal dolgoznak a szivattyúk, hogy megakadályozzák a gátszakadást, és alacsonyabb területekre emeljék át a vizet. A Beregszászi járásban a Borzsa jelenti a legnagyobb veszélyt.

A több napja tartó esőzés az áramellátásban egyelőre nem okozott gondot, mondta el lapunknak Joszip Szlivka, a Megyei Villamos Művek főmérnöke, így a szivattyúállomások működése zavartalan.

Vaszil Markovics, a Megyei Közútkezelő Szolgálat vezetője már nem tudott ilyen kedvező hírekkel szolgálni. Útjainkon több helyütt is akadályok képződtek. Az átfolyások miatt kedden Kisdobronynál zárták le az utat, hasonló gondok keletkeztek a Csap–Kijev főút mentén Ignéc körzetében, illetve több településnél a Szolyvai és a Volóci járásban.

Az egészségügyisek felhívják az érintett lakosság figyelmét, hogy amennyiben esővíz kerül az ivóvízbe, kútjaikat fertőtlenítsék, vagy ha nem értenek hozzá, értesítsék a szolgálatot, hogy a szakemberek minél előbb a segítségükre siethessenek.

Egyébiránt a megyei közigazgatás illetékes főosztályának vezetője arra kérte az érintett körzetek és települések vezetőit, hogy minden rendelkezésre álló segítséget adjanak meg a lakosságnak a károk csökkentése érdekében.

Az időjárás változásával kapcsolatban kedvező hírekről számolt be lapunknak Vaszilina Bloh, a megyei meteorológiai központ megbízott vezetője, aki elmondta, hogy az elkövetkező napokban csökken a csapadék mennyisége, a napi érték 7 és 15 milliméter között várható, a hőmérséklet pedig akár 25 fokra emelkedhet.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó