2010. május 20., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 72-73. (935-936.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
A Szpartak felett koppant az árverési kalapács

Tovább gyűrűzik az ungvári Szpartak-uszoda körüli botrány. Az elmúlt években egyre kuszább tulajdonosi jogviszonyok a hét elején ismét megváltoztak.

Ugyanis kedden kalapács alá került a medence, az objektum egyetlen, még önkormányzati tulajdonban lévő része. Az évek óta kihasználatlan, bontásra ítélt létesítmény aukcióján két magánszemély és egy civil szervezet – mely az uszoda megmentését tűzte ki célul – licitált. Az aukciót 5 millió 239 ezer hrivnyás ajánlattal a Margarita Moscsak vezette, vállalkozókat tömörítő civil szervezet nyerte.

Az egykor számos jó nevű kárpátaljai úszót és vízilabdázót nevelő, a múlt század harmincas éveiben Ungvár lakosságának pénzéből épült Szpartak-uszoda az enyészet martalékává vált. Évek óta kihasználatlanul, víz nélkül, lelakatolva áll. A városi tanács 2006 végén határozott a kommunális tulajdonba vételről. Gazdájául a Kárpátaljai Állami Egyetemet nevezték meg. Az egyetem égisze alatt azonban tovább romlottak az állapotok. A múlt év elején, hosszú huzavona után, az Ungvári Városi Tanács jóváhagyta a Szpartak-uszoda eladását. A kiszivárgott információk szerint a létesítmény potom áron került magánkézbe. Ezután felgyorsultak az események, elkezdték bontani a medencét. Rövid időn belül szétrombolták a startköveket. A civilek nem tűrték ezt és tiltakozásul az utcára vonultak. Ekkor formálódott az uszoda megmentésén munkálkodó civil szervezet, mely az elmúlt években a közvélemény erejével és a jogszabályokkal felvértezve harcol a Szpartak megmentéséért. Sikerült megakadályozniuk a bontást, ám a tulajdonosi jogviszony továbbra sem változott. Egy év alatt tisztázatlan, kesze-kusza szálak szövődtek köré. Egyes információk szerint maga a medence a város tulajdonában maradt, míg az azt körülvevő létesítmények és földek magánkézbe kerültek. Az elmúlt hetekben olyan hírek láttak napvilágot, hogy az önkormányzat titokban, valós értéke alatt akarja aukcióra bocsátani a medencét. Ha sikerül a tervük, elhárul minden akadály az uszoda eldózerolása elől. Ám a civilek ismét összefogtak és a medence megvásárlását, legalábbis annak áron aluli eladásának megakadályozását tűzték ki célul.

Margarita Moscsak, a megyénk vállalkozóit tömörítő szövetség elnöke lapunknak elmondta, az utolsó pillanatban szereztek tudomást az árverés időpontjáról és regisztráltatták magukat. Ekkor négyen szerepeltek az árverési listán – egy Drobotenko nevű vállalkozás, két magánszemély és a civil szervezet.

Az aukció napján viszont a cég, mely meg nem erősített információk szerint Szerhij Ratusnyak érdekeltségei közé tartozik, elállt a licitálástól. Azt tervezték, hogy a két jelen lévő statiszta licitáló mellett kikiáltási áron, vagyis 220 ezer hrivnyáért a Drobotenko nyeri az árverést.

– Az árverés során a két civil folyamatosan srófolta az árat, ezzel próbálták ellehetetleníteni a civil szervezet ajánlatait – mondta a szervezet vezetője. – Sajnos elérték a céljukat, jócskán az érték fölé kerültek az árak. Az is benne van a pakliban, hogy nem sikerül megszerezni a szükséges összeget, viszont ezzel is időt nyertünk, és megakadályoztuk, hogy pontom pénzért vándoroljon magánkézbe az uszoda. Bízunk a jogalkotók és a közvélemény erejében.

Margarita Moscsak végezetül elmondta, a szervezet nevében feljelentést tett a megyei ügyészségen és a megye vezetéséhez fordult, hogy vizsgálják ki a Szpartak-uszoda körüli privatizációs ügyeket.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó