2010. május 18., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 71. (934.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Szegények kosara

Újabb emeléssel "kecsegtetik" nyugdíjasainkat. Már amennyiben azt a néhány hrivnyás pluszt, amit hozzácsapnak csekélyke havi járandóságukhoz, emelésnek nevezhetjük. Átlagosan 76 hrivnyával nő a havi apanázs, melynek minimális összege ezentúl 706 hrivnya lesz. Ám a nálunk átláthatatlanul bonyolult számítási rendszer révén olyanok is lesznek, akiknek csupán 2 egységnyi ukrán nemzeti valutával egészül ki az illetménye. Hogy ez mitől függ? Erre a kérdésre maguk a szakemberek is csak vállvonogatással válaszolnak vagy bosszúsan legyintenek, amint felsejlik előttük az átszámolással járó pluszmunka.

Az intézkedésre az áprilisban elfogadott új létminimum révén kerül sor, melynek kiszámításához a fogyasztói kosarat használják. És itt álljunk meg egy szóra. Bár azzal a legtöbben tisztában vannak, mit is takar eme kifejezés – egy átlagos jövedelmű állampolgár, család által egy hónap vagy év alatt megvásárolt fogyasztási cikkeknek és igénybe vett szolgáltatásoknak a mennyiségét –, azt viszont erősen kétlem, hogy mindenki tudná, mi is került ebbe a kosárba, a jegyzék szerint mennyivel is kell beérnie egy átlagos ukrajnainak. Jómagam a napokban ismerkedtem meg a listával és bevallom, a realitásokkal köszönő viszonyban sem lévő tartalom láttán nevetőgörcsöt kaptam. Hisz egy sor hasztalan terméket tartalmaz, a kulturális igényekre, egészségügyi ellátásra egyáltalán nem tér ki, ahogyan az oktatásra sem. A logika azt diktálná, hogy ezeket legalább "csúszópénz" címszó alatt megemlíthetné.

De próbáljunk meg jóllakatni és felöltöztetni egy munkaképes korú férfit. A családfenntartónak az atlétákkal nagy "szerencséje" van, egyet felvesz, egy marad kimenőre. Alsónadrágból két évre ötöt vehet. Három évig kell hordania egy farmernadrágot. Az ingekkel különösen óvatosnak kell lennie, hiszen négy éven át viselheti azokat. Hideg ide, eső oda, öt év alatt egy őszi köpenyt és egy dzsekit ölthet magára, a téli kabát kifejezést pedig egyáltalán nem ismeri a fogyasztói kosár. Zoknit hét párat irányoz elő egy esztendőre és jó lesz strapabíró, kényelmes lábbeli után nézni, ugyanis mindössze két párral kell kibírnia az évet. Ja, ezt egy gumicsizma is megfejeli, amit, ha mondjuk levágja a szárát, esetleg sárcipőként is bevethet. Már csak azt nem értem, minek a férfiaknak úszónadrág? A kosár szülőatyja valószínűleg nem gondolt bele, mennyivel több energiára lesz szükségük úszkálás után, amit megfelelő mennyiségű étellel lehet csak pótolni. A lajstrom legalábbis erre enged következtetni. Ez ugyanis 270 g kenyeret, 5,5 g szalonnát, 50 g kolbászt, 40 g marhahúst, 40 g lekváros derelyét, 2 g margarint, 5 g növényi eredetű olajat és 0,6 darab tojást engedélyez egy napra. Higgyék el, nem történt elírás, kétszer is ellenőriztem.

A szakértők szerint a fogyasztói kosár tartalmának beszerzéséhez az érvényben lévő árak mellett legalább 1567 hrivnyára lenne szükség. Hogy áttekintésére mégsem kerül sor egyhamar, az nyilvánvaló. Hisz honnan kerítenék elő a pénzt a többletkiadásokra, amikor üres a költségvetés. Néhány hrivnyás látszatemelést mindig könnyebb végrehajtani, mint a probléma egészét kezelni.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó