2010. május 18., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 71. (934.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Élet a kaptárban

A viszonylag hosszú téli időszakot követően hamar kitavaszodott. Ennek hatására gyorsan virágba borultak a gyümölcsfák. Terméskötődésükben komoly szerepet játszanak a méhek. Vajon munkához láttak-e már e hasznos rovarok, és melyek azok a teendők, amiket ilyenkor el kell végezni.

Kérdéseinkre Revák Pál, a Beregszásszal egybeépült település, Búcsú egyik tapasztalt méhésze válaszolt.

– Mióta tenyészt méheket?

– Évek óta foglalkozom ezzel. Jelenleg 63 családom van. Mézkinyerés mellett elsősorban eladásra nevelek családokat. Igény van rá, az ország keleti régióiból, sőt Oroszországból is sokan érdeklődnek irántuk.

– Hogyan telt a téli időszak, mikor kezdődött a kirepülés?

– Kedvezőnek mondhatom a telet, komolyabb pusztulást, megbetegedést nem tapasztaltam. A méhek a melegebb napokon, 10 oC fölött kezdik meg a tisztuló repülésüket. Az enyhe februári napoknak köszönhetően az idén viszonylag korán kirepültek. Az első hordás a gyümölcsfák virágzásakor van. A legkorábban a mogyoróbokrok jöhetnek számításba. A hordás megkezdése után legelőször virágport gyűjtenek a fiasításhoz. Ekkor akár alacsonyabb, 4 oC hőmérsékletnél is repülnek. Komolyabb lehűlésnél átmenetileg leállnak. A gyümölcsfák virágzását követően, repcetáblák híján két hét szünet áll be, majd kezdődik az akácfák virágzása. Egy erős család az akác fővirágzásakor naponta 8–10 kg mézet is képes elraktározni.

– Melyek ilyenkor a főbb teendők?

– A méhésznek rendszeresen felügyelnie kell a méhek állapotát, tevékenységét. A fiasítás intenzívebb szakaszában a hiányzó kereteket pótolom, hogy a családnak legyen hová terjeszkednie. Folyamatosan figyelemmel kísérem az anyabölcsőket, a családok kondícióját. Ha gondoskodunk arról, hogy terjeszkedni tudjanak, a rajzást is késleltetni lehet. A rajzási hajlam a méhek ösztönös, öröklődő tulajdonsága, kaptáron belüli és környezeti tényezőktől egyaránt függ. Általában olyankor következik be, amikor a családok kinövik a rendelkezésre álló teret, nincs hova terjeszkedniük, illetve ha felborul a dajkaméhek és álcák közötti helyes, egészséges arány.

– Hogyan tudja egy méhész ránézésre megkülönböztetni, milyen méh fejlődik a sejtben?

– Leginkább az alakjából és a méretéből. A legnagyobb sejtekben a herék fejlődnek, a kisebbekben a dolgozók. Az anyát az úgynevezett anyabölcsőben nevelik. Ez egy nagyobb kúpalakú sejt, amit a méhek a lép szélére építenek, míg a herék és a dolgozók sejtjei oldalra állnak, az anyabölcsők pedig rendszerint lefelé. Anyabölcsőt akkor készítenek, ha anyaméhük elveszett vagy rajzani készülnek. Egy család 5–6, de néha 20 anyabölcsőt is épít. A méh három napig pete, hat napig álca, majd báb. Az anya a 16., a dolgozó a 21., a here a 24. napon kel ki. Kisebb eltérések azonban előfordulhatnak.

– Mely kaptártípus a legelőnyösebb?

– Ha a családokat eladásra neveljük, a fekvő kaptár az ideális, mézeléshez a rakodókaptár a megfelelőbb. Könnyebben kezelhető, bővíthető. Nálam 10–14 keretben él egy család a fekvő kaptárban, a rakodóban 20 keret áll rendelkezésére minden családnak. A fekvő kaptárban egy válaszfallal elkülönítve két család is megfér egymás mellett. A rakodó kaptárban egy erősebb családot nevelek. Teleltetésre ideálisabb a fekvő kaptár, mivel a két család a vékony válaszfal miatt melegíteni tudja egymást.

– Mivel védi magát a méhész a csípések ellen?

– A védőruha mellett füstölést alkalmazok. Füstöléskor a méheknél védelmi reakció alakul ki. Úgy vélik, hogy tűz van és meg kell védeni a mézet a pusztulástól. Ezért igyekeznek minél többet magukhoz venni. A jóllakott méh nem csíp. A füstöléshez a száraz tapló a legjobb, valamint a nyárfa törzsének a belső része, amely égetéskor jellegzetes illatot áraszt magából. Az elmondottakból megállapítható, hogy a méhészkedésnél is az a legfontosabb, hogy az időszaki teendőket idejében végezzük el. A megkésett munkálatok a produktivitás csökkenése mellett az esetleges betegségek megjelenését is maga után hozhatja.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó