2010. május 18., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 71. (934.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Hír-Tár
Jövő tavasszal választások?

2011. március 27-ét javasolja a helyhatósági választások időpontjául a házelnök.

Volodimir Litvin szerint csak ártana az országnak, ha idén ősszel lennének a választások. Egy újabb kampány tovább rontana az egyébként sem rózsás szociális-gazdasági helyzeten, vélekedett. Ráadásul a jövő évi választásokkal kiküszöbölhető lenne az az ellentmondásos helyzet, hogy a legutóbbi, 2006-os helyhatósági választásokkor a polgármestereket négy, az önkormányzati képviselőket ellenben öt évre választották. Litvin szerint a mandátumok idejét feltétlen össze kell hangolni, nem szabad megengedni, hogy folyamatosan kampányidőszakokat legyen kénytelen elviselni az ország.

Eredetileg május végén lettek volna az önkormányzati választások, de a Viktor Janukovics hatalomra kerülése nyomán megalakult új parlamenti többség legelső döntéseinek egyikével elhalasztotta azt, ám új időpontot azóta sem tűztek ki.

Hol marad a büntetés?

Vasile Blaga román közigazgatási és belügyminiszterrel tárgyalt Albert Álmos. Az RMDSZ-es szenátor a Szent György-napok idején történt incidensre hívta fel ismét a tárcavezető figyelmét, amikor az alárendeltségébe tartozó csendőrség emberei két magyar fiút vertek meg, s az iránt érdeklődött, számon kérték-e már az elkövetőket, és milyen büntetésre számíthatnak. Albert Álmos emellett kérte, aktívabban legyen jelen a rendőrség a térségben.

Közömbös délvidékiek

Közeleg június 6-a, a vajdasági nemzeti kisebbségi tanácsok tagjainak első közvetlen választása. Miközben a tartományi média kiemelt eseményként kezeli a témát, addig Magyarországon az esemény alig kap publicitást. A Vajdaságból áttelepült magyarok – pontos számukról sohasem készült statisztika, óvatos becslések a Dél-Alföldön mintegy 10 000 főről szólnak – többsége ugyancsak közömbös. A megkérdezett vajdaságiak közül kevés bizonyult fogékonynak a június 6-ai választások iránt, és véleményüket is csak név nélkül vállalták. Nagyobbik részüket egyáltalán nem érdekli a téma, nem is hallottak az eseményről, és az otthoni politikában sem naprakészek.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó