2010. május 18., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 71. (934.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
A Fidesz elkezdte

Benyújtotta a Fidesz a parlamentnek az országgyűlési képviselők választásáról szóló új törvényjavaslatát.

A törvény a párt korábbi ígéreteinek megfelelően mintegy felére csökkentené a képviselők létszámát, a választások rendszeréből pedig eltörölné a területi listás szavazást, helyette az országos listákra lehetne szavazni. A javaslat szerint egyéniben nem kellene többé 50 százaléknál több szavazatot szerezni a győzelemhez, elég lenne a szavazatok többsége. Így csak ott rendeznének második fordulót, ahol a választók fele nem megy el szavazni az első körben.

A törvény, amely megreformálná a parlamenti képviselők választását, a jelenlegi 386 fős parlamentet alig több mint felére, 198 fősre csökkentené, és részben megváltoztatná a szavazás módját is. A javaslatot Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Navracsics Tibor leendő közigazgatási miniszter, Répássy Róbert korábbi frakcióigazgató és a KDNP-s Rétvári Bence jegyzik.

A Fidesz már korábban jelezte, hogy egyik első intézkedése lesz a parlament létszámának csökkentése, a párt áprilisban azt ígérte, hogy még a kormány megalakulása előtt benyújtja az erről szóló törvényt. A most benyújtott törvény a jelenlegi országgyűlés létszámát még nem érinti, csak a négy év múlva megválasztandó parlamentét. A törvényjavaslat kétféle kedvezményt is létrehoz a magyarországi kisebbségeket képviselő szervezetek jelöltjeinek, hogy azok könnyebben kerülhessenek be a parlamentbe. A kisebbségi szervezetek számára kedvezményes kisebbségi mandátumokat vezetnek be, amelyek hozzáadódnak a többi parlamenti párt által megszerezhető mandátumokhoz. Ez azt jelenti, hogy a bejutó kisebbségi képviselők "nem csökkentik a pártok által megszerezhető mandátumok számát", velük megnövekszik a 198 fős parlament.

A Fidesz az első indítványai között tervezi benyújtani a kettős állampolgárságról szóló tervezetet is.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó