2010. május 18., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 71. (934.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Húsba vágó árcsökkenés

Az utóbbi időszakban jelentős mértékben csökkent a hús felvásárlási ára. Különösen a sertéstartók kerültek nehéz helyzetbe. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a kérdésben érintettek miben látják az árcsökkenés okát és hogy a mostani feltételek mellett megéri-e állattartással foglalkozni. Kovács Zoltán macsolai állattenyésztővel erről beszélgettünk el.

– Hány disznót nevel a gazdaságában?

– 70 kocát, 60 hízót, valamint 300 süldőt. Állami támogatás nincs, a banki kölcsön feltételei irreálisak. Korábban meg lehetett élni egy családnak a disznótartásból, mára már sajnos egyre kevésbé.

– Mi a véleménye a húsárakról?

– Minden állattartót negatívan érint. Egy disznó felnevelése 120 kg-ra 6 hónapot vesz igénybe. Ahhoz, hogy ennyi idő alatt el tudjuk érni a vágósúlyt, igyekezni kell szakszerű ellátást biztosítani, ami jelentős beruházást jelent. Sajnálatos módon a mostani árak mellett nemhogy jövedelem nem termelődik, de még az önköltségi ár sem térül meg.

– Megítélése szerint mi volt az árcsökkenés oka?

– A külföldről származó olcsó hús verte le az árat. A terjedőben lévő globál áruházak igyekeznek külön részekre bontva vásárolni a húsokat: karaj, comb stb. Ezek az üzletláncok szerződéseket kötnek külföldi beszállítókkal, akik az általuk igényelt kiszerelést és mennyiséget azonnal szállítani tudják. Nálunk Kárpátalján gyakorlatilag nincsenek feldolgozó üzemek, a hentesek pedig azt a húsmennyiséget sem képesek értékesíteni, ami a helyi jószágtartóknál termelődik. Ennek meg leginkább az emberek alacsony jövedelme, azaz a felvásárlói kapacitás hiánya az oka.

– Mennyibe kerül a disznóhús kilogrammja élősúlyban?

– Változó. A fajdisznók, ezen belül is a 110 kg-nál nem nagyobbak kilogrammja 15–16 hrivnya. A falun tartott hagyományos fajták felvásárlói ára jelenleg 13 hrivnya körül van. Az eladásoknál gyakorlatilag sorok alakultak ki. Aki most akarja levágni disznaját, számoljon azzal, lehet, hogy csak egy hónap múlva veszik át. A hasznot jelenleg a böllérek fölözik le. A hús piaci ára mindössze 10–15%-kal csökkent, míg az élősúly kb. 35–40-nel. Természetesen a felvásárlóknak sem könnyű, hiszen a szükséges engedélyek, valamint a helypénzek befizetése őket is sújtja.

– Ha huzamosabb ideig fennmarad a jelenlegi felvásárlói ár, mi vár a termelőkre?

– Aki disznótartással foglalkozik, az tudja, hogy 5 évből mindössze kettő az, ami kimagasló jövedelmet biztosít, egy év elfogadható, egy éven nincs rajta jövedelem, egy pedig totális csődöt jelent. Sajnos most a csőd időszakát éljük. Én a magam részéről ilyet már átéltem, s azt mondom, a mostani ár még viszonylag elfogadható. Korábban olyan is előfordult, hogy 5–6 hrivnyáért vásárolták az élősúlyt. Nagyon sok jószágot vágnak ki majd az emberek, hiszen nem érdemes tartani. Várhatóan új évre, legkésőbb jövő év tavaszára valamelyest stabilizálódik a helyzet.

– Ha valaki most akar malacot vagy disznót vásárolni, milyen anyagi feltétel mellett teheti?

– Jelenleg a 6 hetes malac párja 600 hrivnya, ez 12–15 kg-os állatkákat jelent. Tavasszal megveszik és egész nyáron hizlalják. Télire, általában karácsonyra vágják le. Nyáron van a süldő szezon, mert azt télig vágó súlyig még felhizlalják.

Az árváltozás a húsforgalmazókat is érinti. Simon Béla beregszászi hentes erről ekként vélekedik:

– A piac telítettségében és a vásárlók alacsony jövedelmében látom a fő okot. Bár nagyon sokan kínálnak disznót eladásra, igazából igény nincs rá. A legtöbbször megvesz a hentes egy disznót, amit csak komoly nehézségek árán tud eladni. Az ár ugyan csökkent mégsem vesznek több húst. Van olyan kisnyugdíjas vásárlóm, aki 5 hrivnyáért kér darált húst és kevesli az összegért kapott húsmennyiséget.

– Mennyi a hús értékesítési ára?

– Élősúlyban kilogrammját 14–15 hrivnyáért vesszük át, az eladási ár 25–30 hrivnya/kg. A hentesek sincsenek könynyű helyzetben. A megnövekedett adminisztratív költségek, egészségügyi engedély, helypénz stb, mind csökkenti a hasznot. Árat emelni meg nem tudunk, hisz így is kevesen vásárolják a hústermékeket.

– Megítélése szerint tartós lesz a mostani helyzet?

– Míg telített a piac és továbbra sem növekszik a kereslet a disznóhús iránt, addig minden bizonnyal. Egy idő után ez a hullámvölgy megszűnik és újra drágulás áll be. Ennek így is kell lennie, mert gyakorlatilag a mostani értékesítési árak a csőd szélére sodorják, mind a jószágtartókat, mind a henteseket.

– Mi a helyzet a marha- és a borjúhússal?

– A marhahús ára stagnál, ugyanígy a borjúé is. Ennek az az oka, hogy kevesebb az eladásra szánt állat a járásban.

Megpróbáltuk megkérdezni az utca emberét is. Többen csak név nélkül vállalták a nyilatkozatot. A megítélés meglehetősen vegyes. A legtöbben továbbra is sokallják az árat, ugyanakkor voltak olyanok, akik szolidaritást érezve az állattartókkal, belátják azt, hogy ha nem tudják gazdaságosan kinevelni az eladásra szánt állatokat, felhagynak a jószágtartással és a jelenlegi túltelítettség átcsap hiányba, ami elsősorban a vásárlót sújtja majd.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó