2010. május 18., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 71. (934.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
"Égi áldás": még nincs vége!

Késett a tavasz és késik a jó idő is. Hiába vallják a mezőgazdászok, hogy a májusi eső aranyat ér, a "jóból" is megárt a sok. Az a csapadékmennyiség, amely az elmúlt napokban megyeszerte leesett, nem a különböző kultúrák érését, sokkal inkább a rothadását eredményezi. Hogy ez mennyire így van, példák rá az alábbi nyilatkozatok.

Megpróbáltunk arra is tanácsot kapni, mi ilyenkor a teendő, hogyan menthetők a kertekben a zöldség-, a mezőkön a gabonafélék?

A beregszászi járási helyzetképről Popovics Sándor, a járási agráripari osztály vezetője adott tájékoztatást:

– Különösen az alacsonyabban fekvő részeken okozott gondot a belvíz. Mindenekelőtt a Fekete-mocsár körzete, a bakosi térség, valamint az alsóremetei területek vannak veszélyben. Bár korábban megoldott volt a drénezés, azaz funkcionált a meliorációs rendszer, ma már sajnos olyan állapotban van, hogy működése nem felel meg az elvárásoknak, ami csak tovább súlyosbítja a helyzetet. Gondot jelent továbbá, hogy azokon a területeken, ahol viszonylag jó állapotban van a rendszer, a folyók magas vízállása teszi lehetetlenné a fölösleges csapadék távozását a területeket szegélyező árkokból, csatornákból. Az esőzések mérséklődésével, valamint az ár elvonultával talán javul majd a helyzet. A károk felmérése is csak ezt követően kezdődik meg.

A nagyobb mezőgazdasági területek mellett a kisgazdaságokban is problémát okoz a belvíz. Barkaszi Ferenc zöldségtermesztő az ekkor ajánlott teendőkről beszélt:

– A pangó víz fülledtté teszi a talajt és a zöldség rövid időn belül elpusztul. A legtöbben a területeket övező árkok tisztításával, illetve újabbak ásásával próbálkoznak. A víz elvezetése után az első legfontosabb teendő a talajlazítás, hiszen a vízfölösleg beiszapolja a területet. A következő teendő a fejtrágyázás, mivel kimosódhatott a tápanyag. Különösen a nitrogénpótlás lényeges.

A töméntelen csapadék és a lehűlés kedvez a gombabetegségek megjelenésének és elszaporodásának, ezért a fenológiai fázis figyelembevételével az aktuális növényvédelmet, elsősorban a gombabetegségek elleni védekezést kell elvégezni! Azokon a területeken, ahol rendszeresen gondot jelent a megemelkedett talajvízszint, érdemes elgondolkodni a terület drénezésén. Emellett tartsuk tisztán, illetve kotorjuk rendszeresen az elvezető árkokat. Az állókultúráknak, azaz a gyümölcsnek és a szőlőnek sem használ a túlzott mennyiségű csapadék. A Bereg-vidéki szőlősterületek jelentős része magas rézsűszögű területen található, így kevésbé kerül veszélybe, mint a síkvidéken lévők. A csapadékos időjárás miatt a gyümölcsösökben és a szőlőkben is ajánlatos permetezni, hogy megelőzzük a gombás megbetegedéseket.

Novák András szerint a folyamatosan hulló csapadék számos növénykultúrában nagy bajokat okoz. A Nagyszőlősi Járási Növényvédelmi Állomás vezetője elemzésében kiemelte: egyes területeken a helyzet már most menthetetlen.

– A korai zöldségek – a petrezselyem, a sárgarépa, a zeller vagy a borsó – már kikeltek. Ezek ellenállók a gombabetegségekkel szemben. Esetükben a sok csapadék – bár ekkora mennyiségben nem használ – lényegében csak akkor okoz gondot, ha a termőföldön áll a víz. Viszont nagy kárt okozhatnak a gyomnövények, ezért vegyszeres gyomirtásra van szükség – magyarázza Novák András.

– A téli káposztának – már ha ki van ültetve – sem sokat árt a csapadék, persze fontos, hogy ne álljon a vízben. A gyomokra esetükben is ügyelni kell. Ugyanez vonatkozik a karfiolra.

– Paradicsom, paprika?

– A paprika szereti a csapadékot, viszont alacsony a hőmérséklet. 25–30 fok lenne az ideális. Ám ami hátrány ennél a kultúránál, az előny a paradicsomnál. Ennek folyamatosan nedves a levele, a sok víz pedig optimális a gombabetegségek számára. De például fitoftórajárvány éppen az alacsony hőmérséklet miatt nem alakul ki. Amint kedvezőre fordul az időjárás, le kell tördelni a növény alsó leveleit, így megelőzhetjük a betegségeket.

Mint azt a szakember elmondta, a bab esetében az okoz gondot, hogy bár a földben a szemvetés után megduzzadt, a megfelelő hőmérséklet hiánya visszatartja a növekedésben. Addig nem fog kikelni, amíg nincs meleg. Ha a vetés utáni csapadékos időszak meghaladja a tíz napot, nem kizárt, hogy rothadásnak indul. Újravetés előtt ezt nem árt ellenőrizni.

A burgonya kapcsán megjegyezte: ha a növény már kihajtott, a sok eső addig nem árt, addig nem indul rothadásnak, amíg a talaj elnyeli a csapadékot. Itt is a gyomok jelenthetnek problémát. A paradicsomhoz hasonlóan ez esetben is kedvez az alacsony hőmérséklet a betegségek elkerülésében.

– A kukorica jelentős részét még nem vetették el a gazdák. Ahol viszont már kikelt, ott elsősorban a gyomirtásra kell figyelni – folytatja. – Az időjárás kedvez a muharfélék, a köles és a paréjfélék növekedésének. A kukorica viszont egy helyben áll, és sárgulni kezd a levele. Mihelyt a termőföldre lehet menni, az elsődleges feladat, hogy azonnal hozzálássunk a posztemergens (kelés utáni) vegyszeres gyomirtásnak. Lényeges momentum, hogy miután ezzel végeztünk, 7–10 napig tilos bármilyen sorközi munkát végezni!

– Elérkeztünk a kalászosokhoz.

– E téren már most lehet látni, hogy a baj óriási, és még nincs vége! A gazdák jelentős része a vegyszeres gyomirtást sem végezte el, s ilyenre azért az utóbbi években nem volt példa. Csak vetnek és aratnak, de sem gyomirtót, sem gombaölő szereket, se műtrágyát nem használnak, ráadásul monokultúrában művelik a földet. Mindez a mennyiségre és a minőségre egyaránt hatással lesz. Hamarosan jön a kalászfuzárium, ami a kalászok nyitásánál támad, és minőségileg teljesen tönkreteszi azokat. Mindezek elsősorban a búzára, de az árpára és a tritikáléra is érvényesek. Gyomirtózni már késő, ez a vonat elment. Gombaölő szert használni csak azoknak a gazdáknak érdemes, akik az elsőt nem hagyták ki.

KISZó-összeállítás

Vízsokk megyeszerte

Az elmúlt napok heves esőzései sajnos megtették a magukét megyénkben is. A medrükből kilépő patakok, kanálisok, vízelvezető árkok 115 portát öntöttek el. Legnagyobbak a károk Ungváron, az Ungvári, Perecsenyi és Ilosvai járásokban.

A megyeszékhelyen 24 udvar és néhány panelház pincéje került víz alá. A megyei tanács épülete mellett parkoló gépkocsikra dőlt egy fa. A megyei oktatási főosztály vezetőjének Renault típusú járműve totálkáros lett, a megyei sajtószolgálat munkatársának Daewoo Lanosa és még egy külföldi márkájú autó, mely a hírek szerint a megyei oktatási főosztály munkatársáé, súlyosan megrongálódott. Egy Zsiguli megúszta kisebb karcolásokkal a balesetet.

Az Ungvári járásban 85, a Perecsenyiben 6 településen okozott gondot az esőzés. Az Ung elöntötte a gyermekvasút és a Bozdosi park alacsonyabban fekvő részét. A Borzsa is kilépett medréből és az alacsonyabban fekvő utcákat, portákat vette birtokba. Hasonló helyzet alakult ki a nagyszőlősi járási Salánkon is.

Az Ilosvai járásban a Borzsa és az Irsavka folyók léptek ki a medrükből és 12 hektár mezőgazdasági megművelés alatt álló területet öntöttek el.

A katasztrófa-elhárítási főosztály munkatársainak is akadt dolguk a hét végén. Ungváron például a Kapos utcán és a Petőfi téren kidőlt fák akadályozták a forgalmat, ezek eltávolításához kérték a segítségüket.

– Megyénk többi folyóján szintén jelentős a vízszintemelkedés, de a tetőzés már lezajlott vagy most van folyamatban – nyilatkozta lapunknak Vaszilina Bloh, a megyei meteorológiai központ megbízott vezetője. – Nagybocskó és Tiszaújlak térségében a Tisza 2–2,5 métert, a Borzsa és az Ung alsó folyásánál 1,9 és 2,2 métert mértek, ám már megkezdődött a lassú apadás. A Tiszán Csap térségét most érte el az árhullám. Itt maximum 4,5 méteres emelkedés valószínű, ám ez nem jelent árvízveszélyt, mert a folyó vízszintje az esős idő beállta előtt alacsony volt.

Az időjárással kapcsolatban a szakember elmondta, az elkövetkező napokban folytatódik a szeles, hűvös idő. Csapadékra mindenütt számítani lehet, de az előrejelzések szerint már közel sem olyan mennyiségben, mint az elmúlt időszakban. A legmagasabb nappali hőmérséklet a 20 fokot sem éri el. Néhány órás napsütésre is van kilátás, ám a felmelegedés és a javulás még várat magára.

V. M.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó