2010. május 18., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 71. (934.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Tabacsnik: "elfogadhatatlan debilitás"

Egész oldalas interjút adott a Magyar Nemzetnek Dmitro Tabacsnik. Ukrajna oktatási és tudományos minisztere szólt az elmúlt időszak lépéseiről, emellett több, bizakodásra okot adó kijelentést is tett. Dmitro Tabacsnik

Az újságíró megjegyzésére, mely szerint határozott választ adtak a kampányígéretek teljesítésében kételkedőknek, amikor már idén lehetővé tették az anyanyelvű emelt szintű érettségit, a tárcavezető kifejtette: tisztában voltak a helyzet súlyosságával, s ezért is léptek gyorsan az érettségit és felvételit érintő rendelet ügyében. Aki anyanyelvén tanul, az ennek hiányában hátrányba kerül még akkor is, ha használhat szótárt. A teszteket nyolc nyelven lehet megírni, köztük magyarul is. Dmitro Tabacsnik tagadta, hogy a változások mögött kizárólag az országban élő oroszok érdekei állnak, az esélyegyenlőséget ugyanis a kisebb lélekszámú nemzetiségeknek is biztosítani kell. Azóta egy újabb határozat is született, emelte ki, amely bővítette az egyetemek autonómiáját, s lehetővé teszi számukra az oktatás nyelvének megválasztását.

A miniszter az ukrán nyelv elsajátításának javítása kapcsán kifejtette: figyelembe kell venni a nemzetiségi iskolák sajátosságait. A modern, hatékony módszerek kidolgozása ügyében már folytatott konzultációkat. A 2008-as, 461-es számú rendelet esetében a legfontosabb feladat nem az ukáz betűinek betartása, hanem a nyelvtudás javítása. Szerinte a rendelet demokratizálásra szorul. Mert az még rendben van, hogy a nemzetiségi iskolákban előírja, hogy modernizálni kell az ukrán oktatásának tananyagát, de azt már "elfogadhatatlan debilitás"-nak nevezte, hogy csak az ukrán nyelvet oktató tanároknak biztosít fizetési pótlékot. Úgy vélte, el kellene érni, hogy a magyar pályakezdők lehetőségei ne csak Ungvárra, Beregszászra és Munkácsra korlátozódjanak.

Újságírói kérdésre, hogy az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar nyelv és irodalom szakára az ukrán nyelv és irodalom, valamint Ukrajna történelme mellett számos nyelvből lehet felvételizni, csak magyarból nem, Dmitro Tabacsnik meglepődött. Megígérte, tájékozódni fog az ügyben, mivel a jelen helyzet szerinte sem logikus.

Az egyházi iskolák támogatása kapcsán megjegyezte: köti kezüket az alkotmány. Az ügyben óvatosságra intett, mondván, a társadalmi szervezetek többsége kiáll az oktatás világi jellegének megőrzése mellett. A problémát ugyanakkor kész megvizsgálni, s úgy vélte, elképzelhető az egyházi oktatás világi feladatokat ellátó részének támogatása.

Dmitro Tabacsnik hangsúlyozta: a költségvetés elfogadása után hozzálátnak a nemzetiségi tankönyvkiadás újjáélesztéséhez. Figyelemreméltónak nevezte azt az ötletet, hogy a magyar állam nyújtson ebben segítséget, és egyben jelezte: ha a magyar oktatási minisztérium ilyen javaslattal fordul hozzá, támogatni fogja.

KISZó-feldolgozás

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó