2010. május 18., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 71. (934.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Stalker után, Stalker előtt?

Mint arról lapunkban beszámoltunk, a napokban zajlott Beregszászban a II. Stalker Fesztivál. Balázsi Józsefet, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház igazgatóját a rendezvény tapasztalatairól kérdeztük.

– Hogyan értékeli utólag az eseményt?

– Mint azt múltkori beszélgetésünkkor is elmondtam, csak hat év elteltével sikerült újból megrendeznünk a fesztivált, ami, úgy gondolom, összességében jól sikerült. Ez akkor is így van, ha kissé nehézkes volt az indulás. Az elején kevés volt a nézőközönség. Jobban és több helyen kellett volna hirdetnünk a fesztivált. Az első napon az Ahogy tetszik című darabot adtuk elő, pedig nem ezzel készültünk. A Gyilkosság a Székesegyházban című produkciót terveztük nyitóprogramként, de sajnos technikai okok miatt nem sikerült színpadra vinni. Az Ahogy tetszik-et már játszottuk nemrég, sokan látták már, talán emiatt nem volt telt ház. Másnap a Kijevi DAH Színház lépett fel, s ekkor is kevesen voltak a nézőtéren. Ez megint csak a hiányos reklámmal magyarázható. Ez esetben az ukrán és az orosz közönséget kellett volna elérnünk. De tanultunk a hibáinkból.

– A folytatás már más volt.

– Igen, utána már mindennap zsúfolásig megtelt a nézőtér, a Debreceni Csokonai Színház előadásaira még pótszékeket is be kellett hoznunk, olyan nagy volt az érdeklődés. Bebizonyosodott, hogy szükség van a fesztiválra. Egyébként mind a vendégszereplők, mind a közönség visszajelzései szerint jól érezték magukat, meg voltak elégedve mindennel: az előadások színvonalával, a szervezéssel stb. Házon belül persze voltak nehézségek, például egy ekkora rendezvény lebonyolításához megfelelő személyzetre lett volna szükség, amiben hiányt szenvedünk. Így aztán színészeinknek, és a színházi dolgozóknak kellett minden munkát végezni, többek között ők voltak a nézőtérügyelők is. Igyekeztünk megoldani a problémát, ami többé-kevésbé sikerült is. Reméljük, jövőre sikerül szponzort találnunk, és színvonalasabban rendezhetjük meg a harmadik fesztivált.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó