2010. május 18., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 71. (934.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Erősödhetnek a szakszervezetek

Ungváron több mint két és fél, Kárpátalján közel tizenhatmillió hrivnya a bérhátralék, állapította meg Volodimir Dzjamko, az Ukrán Szabad Szakszervezetek kárpátaljai megbízottja az ungvári sajtóklub legutóbbi tanácskozásán. A regisztrált munkanélküliek száma az Országos Foglalkoztatási Központ adatai szerint ötszázharmincezer, valójában azonban meghaladja az egymillió főt, miközben a betöltetlen munkahelyek száma ennek még a felét sem éri el. Kárpátalja egymillió-kétszáznegyvenötezer lakosából közel kétszázezernek nincs állandó állása, tette hozzá.

A mára kialakult meglehetősen lesújtó képet csak rontja az utóbbi évek tendenciája: a külföldi tőkével működő gyárak Ukrajnába telepítésével párhuzamosan érkezik az olcsó munkaerő, többek között a kínai, amely "lapátra" teszi a hazai munkavállalók jelentős részét. Emellett a munkaadók, akik minden eszközt bevetnek, hogy vállalatuknál ne alakulhassanak szakszervezeti bizottságok, kényük-kedvük szerint fizetik a dolgozókat. Pedig, ahogy a Kárpátalján legutóbb végrehajtott ellenőrzések is igazolják, van rá fedezetük, hiszen egyetlen hónap alatt közel kétszázezer hrivnyával csökkent a bérhátralék, csak éppen jobb másba fektetniük, forgatniuk a pénzt, hogy még többet jövedelmezzen.

Nos, éppen ezért kell megerősödniük és hallatni szavukat a szakszervezeteknek, hangsúlyozta Volodimir Dzjamko, hogy hasonló esetek a jövőben ne fordulhassanak elő. A baj ott kezdődik, hogy az ukrán törvények nem felelnek meg az európai normáknak. Jelenleg nincs rá előírás, miként vonható felelősségre és büntethető az a munkaadó, aki például nyolc óránál hosszabb munkaidőre kényszeríti alkalmazottjait vagy bizonytalan időre visszatartja, késéssel fizeti ki bérüket. Az érintettek ma legfeljebb bírósági úton szerezhetnek érvényt jogaiknak, ami anyagi kockázattal jár és ráadásul nem minden esetben eredményes.

Ebből kiindulva az új összetételű ukrán kormány illetékes tagjai már felülvizsgálták a munka-törvénykönyvét, mondta Volodimir Dzjamko, és megállapították annak hiányosságait. Ennek alapján átfogó programot dolgoztak ki a hazai munkanélküliség felszámolására. Emellett ajánlásokat fogalmaztak meg, hogy az ország mely régiójának mely gazdasági ágazatot kell frekventáltan kezelnie. Megyénknek például a gyümölcstermelésre, a szőlészetre és az idegenforgalomra, azon belül is a falusi zöld turizmusra kell hangsúlyozottan koncentrálnia.

Kárpátaljánál maradva hozzátette, az elkövetkező hónapok egyik legfontosabb feladata a vidékünkön már évek óta külföldi tőkével, ám jelenleg csak húsz-harminc százalékos kihasználtsággal üzemelő közös vállalatok – Eurocar, Jabil, Yazaki kft.-k stb. – talpra állítása, hiszen hozzáértő szervezéssel több ezer helyi lakost juttathatnak biztos és állandó kereseti lehetőséghez. A másik kiugrási pont a Kárpátalja Különleges Gazdasági Övezet újraélesztése, s ezáltal további külföldi beruházók megnyerése.

Elhangzott, hogy az országos szakszervezetek javaslata alapján rövidesen létrejön egy úgynevezett munkaalap, amely az egy évtizeddel ezelőtt oly nagy reményekkel induló, ám azóta meglehetősen megcsappant létszámú kis- és középvállalkozásokat támogatná, illetve élesztené újra. További szándék a szakemberképzés megreformálása, hogy a szakmunkát valóban azok végezzék, akik értenek is hozzá.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó