2010. május 18., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 71. (934.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Hír-Tár
Fotókiállítás nyílt

Az Ukrán Fotóművészek Kárpátaljai Szövetségét tömörítő regionális szervezet harminc alkotásából nyílt kiállítás az Ungvári Nemzeti Egyetem nemzetközi kapcsolatok karán. Mihajlo Palincsak, a fakultás dékánja megnyitó beszédében többek között kiemelte: a harminc művészi fotó Európa nagyvárosait, köztük Budapestet, Prágát és Rómát, a lagunák városa, Velence egy-egy városrészét illetve Egyiptomot örökítette meg. A tárlat anyagát a kárpátaljai fotóművészek, így Volodimir Balega, Radion Rabinovics, Dudás István, Dudás Beáta, Mihajlo Palincsak, Igor Baran munkáiból választották ki. A tárlat egy hónapig tekinthető meg.

Erdélyi-napok Ungváron

A Kárpátaljai Megyei Boksay József Szépművészeti Múzeum adott otthont annak a nemzetközi tudományos konferenciának, amelyet Erdélyi Béla, szűkebb pátriánk egyik legismertebb képzőművészének tiszteletére rendeztek. A találkozót Olekszandr Ledida nyitotta meg. A megyei állami közigazgatás elnöke üdvözölte a hat országból érkezett művészettörténészeket, köztük Bokotej Andrást, a Lembergi Képzőművészeti Akadémia rektorát, Andrij Csebikint, az Ukrán Képzőművészeti Akadémia elnökét és másokat. A felszólalók Erdélyi alkotói munkájának értekezése mellett a jelenlegi kárpátaljai képzőművészet helyzetét is elemezték. Utóbbiról a fórumon Ivan Nebesznik, a Kárpátaljai Képzőművészeti Főiskola rektora és Erfán Ferenc képzőművész, múzeumigazgató tartott előadást. Mint a rektor előadásában többek között elhangzott, Erdélyi Béla hagyatéka több mint 80 festményből áll, s van közte olyan munka, amelynek értéke eléri a 100 ezer dollárt.

Kórházakat látogattak

Vidékünk egészségügyi intézményeiben tett látogatást Olekszandr Ledida, a megyei közigazgatás elnöke, valamint Roman Snicer, az egészségügyi főosztály vezetője. A Novák András nevét viselő megyei kórházban az új sebészeti szárnyat tekintették meg, melynek a tervek szerint őszre kell elkészülnie, s melynek befejezéséhez 12 millió hrivnyára van szükség. A tüdőgondozónak elsősorban korszerű berendezések kellenek, állapították meg, míg a kardiológiai gondozónak finanszírozása szorul javításra. Ezért gond nélküli működésére a megyei tanács idén 12 millió 226 ezer hrivnyát különített el. Ledida munkajellegű megbeszélést tartott több egészségügyi intézmény főorvosával is. Ezen egy egészségügyi koordinációs tanács létrehozásáról is döntöttek.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó