2010. május 18., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 71. (934.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Gazdasági szakemberek Beregszászban

Az elmúlt évben létrehozott Magyar–Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara elsődleges célja továbbvinni a két ország között kialakult gazdasági kapcsolatrendszert. Ennek jegyében "A határ menti együttműködés lehetőségei a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztésében" elnevezéssel konferenciát rendeztek a beregszászi Európa–Magyar Házban.

– A Beregszászi Városi Tanács minden olyan kezdeményezést támogat, amely az anyaországot és Európát még több szállal köti majd Ukrajnához. Óriási lehetőség ez minden itteni befektető, a piac, az ide érkező üzletemberek számára – jelentette ki Tóth Géza, a Vérke-parti város jegyzője.

– Kihívások és lehetőségek, ezt választottam értekezésem címéül – kezdte előadását dr. Szentpéteri Bertalan, a Magyar–Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara elnöke –, amellyel jelezni szerettem volna, mennyire fontos mindannyiunk számára a határ menti, illetve a két ország közötti gazdasági együttműködési platform. A kérdés elsősorban azért bonyolult, mert a két országnak merőben eltérő a szabályozórendszere.

Nem lebecsülendő az a 18–20 százalékos áruforgalmi arány, ami jelenleg a két ország között már megvan, amin az elmúlt években igencsak elhanyagolt kis- és középvállalkozások talpra állítása nagyot lendíthetne.

A jelek szerint Ukrajna hamarabb lábal ki a válságból, mint Európa gazdasága, ez pedig tálcán kínálja a lehetőséget a magyar beruházók számára, mert aki gyorsabban vet, hamarabb arat, állapította meg a szakember.

Az Európai Unió tagjaként a magyar kormány és a külügyminisztérium is segíti a magyar önkormányzati, üzleti és civil szervezetek nemzetközi fellépését a külpolitikai-külgazdasági célok, a határon átívelő kapcsolatok fejlesztése érdekében. A magyar külképviseleti hálózat, ezen belül lehetőségeivel az ungvári főkonzulátus és a beregszászi konzulátus is hozzájárul a magyar és a kárpátaljai civil és üzleti szervezetek, vállalkozások nemzetközi kapcsolatrendszerének fejlesztéséhez, hangsúlyozta Pető János, a beregszászi külképviselet konzulja.

A konferencián felszólalt Kócsár Ottó, a Kárpátaljai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Szólt a határon átnyúló együttműködésben rejlő lehetőségekről, valamint arról, hogyan segíthetik a két ország szakemberei a gazdasági kapcsolatok élénkítését.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó