2010. május 18., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 71. (934.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Gajdos István: ne döntsenek rólunk nélkülünk

Pénteken megalakult az új magyar Országgyűlés. Az ünnepélyes eseményen részt vettek a mérvadó határon túli magyar szervezetek vezetői, köztük Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke. Gajdos István

– Információink szerint találkozott Sólyom Lászlóval.

– Valóban, a magyar köztársasági elnök fogadott engem és Kovács Miklóst, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökét. Érdeklődött, hogy érezzük, Viktor Janukovics elnök és az új kormány hivatalba lépése óta milyen a helyzet Ukrajnában. Beszélgetésünk közben érződött, hogy Sólyom László tisztában van a történésekkel. Mindazonáltal elmondtam a pozitívumokat, azaz, hogy Viktor Janukovics tartja magát ahhoz a megállapodáshoz, amelyet többek között az UMDSZ-szel is kötött. Így már az idén anyanyelven tehetik le az emelt szintű érettségit a magyar diákok, ami nagyon fontos dolog.

– Szóba került a kettős állampolgárság is?

– Természetesen. Ebben a kérdésben kifejtettem: ez az intézmény nemcsak az Ukrajnában élő magyarokat, hanem az oroszokat és a románokat is érdekli. Hangot adtam annak a reményemnek, hogy a jelenlegi vezetés nem gördít akadályt, szemet huny a magyar állampolgárság felvétele felett.

– Mire alapozta feltételezését?

– A jelenlegi elnök már 2004-ben a zászlajára tűzte a bevezetését, azaz a kérdés nem áll távol tőle. Tény, hogy az elfogadásához kétharmados parlamenti többségre van szükség, ami jelenleg nem áll rendelkezésre. Ha e téren változás történik, lesz, aki ezt a kérdést felvesse.

– A folyosón milyen háttérbeszélgetések zajlottak? Sólyom László

– Az egymás közti beszélgetéseken is ez volt a téma. A szünetben a többi határon túli szervezet vezetőjével, valamint Semjén Zsolttal, a Kereszténydemokrata Néppárt elnökével és Németh Zsolttal találkoztunk, aki eddig az Országgyűlés külügyi bizottságát vezette, s őket is a szomszédos országok esetleges reakciói érdekelték.

– Változott-e az UMDSZ álláspontja?

– Nem. Összességében azt tudom mondani: az UMDSZ a maga részéről minden jobbító elképzelést, amely a nemzet, azon belül az ukrajnai magyarság helyzetének jobbulását eredményezi, támogatni fog. Bízunk a jó együttműködésben, hogy a kampány során hangoztatott nemzeti összefogás meg is fog valósulni, aminek ugyebár része a kettős állampolgárság is. Ennek bevezetését szövetségünk teljes mértékben támogatja. Fontos, hogy kikérjék a véleményünket a közösségünket érintő kérdésekben, s hogy ne döntsenek rólunk nélkülünk.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó