2010. május 18., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 71. (934.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Szempont
Gyermekbiztonság tilalommal?

A kijevi polgármesteri hivatal rendeletben szeretné szabályozni a gyerekek és kiskorúak mozgását esti órákban. A tervek szerint a nyolc éven aluliaknak közép-európai idő szerint 19, a 14 évnél fiatalabbaknak 20, a 17. életévüket be nem töltötteknek pedig este 21 óra után tilos lenne felnőtt kísérete nélkül az utcán tartózkodniuk. Az sem kizárt, hogy idővel az egész országra kiterjesztik a "kijárási tilalmat". Kádár Rozália, nyugdíjas pedagógus-módszerész

– Nem csorbítja ez a gyerekek jogait, valóban ez lenne a megoldás?

– Tartsanak maradinak, de teljes mértékben egyetértek a kezdeményezéssel. Nem lehet mindig a jogokra hivatkozni, hiszen kötelességeink is vannak. Úgy vélem, gyermekeink már eddig is túl nagy szabadságot kaptak. Az esti és főként az éjszakai órákban semmi keresnivalójuk az utcán, hiszen veszélybe sodorják magukat. Könnyen válhatnak bűncselekmény áldozatává. A készülő rendelet elsősorban az ő érdeküket szolgálja.

– Eddig miért nem foglalkozott senki azzal, mit keres a kiskorú sötétedés után felügyelet nélkül az utcán, vagy hogy kerül az éjszakai szórakozóhelyre?

– Természetesen vannak erre felhatalmazott szervek, melyek munkatársai járják az éjszakát, ellenőrzik a szórakozóhelyeket. Fel is írják azok nevét, akiket itt találnak. Amennyiben megtudják a szülők elérhetőségét, úgy nekik, ha nem – és ez a gyakoribb – az iskolának küldik el a figyelmeztetést, amit nem tartok jó megoldásnak. Ám mivel nincs hatályos törvény vagy jogszabály, senkit nem lehet semmire kötelezni, és büntetni sem.

– Kit kellene végül is felelősségre vonni: a szülőt vagy az iskolát?

– Számomra egyértelmű, hogy a szülőt. A legtöbben ugyanis szinte bálványozzák gyermekeiket, semmi rosszat nem hajlandók feltételezni róluk, még a bizonyítékok súlya alatt sem ismerik el, hogy csemetéjük hibázott. Minden felelősséget az iskolára, a pedagógusokra hárítanak. Az éjszakai órákban viszont már nem a tanár kötelessége figyelemmel követni, hol járnak a tanítványai, mivel foglalkoznak, kivel barátkoznak.

V. M.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó